По 200 години Ирците му сe оддолжија на племето Choctaw

273
Патека на солзите, во која загинаа можеби дури 4.000 мажи, жени и деца од Choctaw

Индијанците Choctaw се паметат по својата дарежливост кога за време на Големиот глад во Ирска во 1845-1849 година собрале пари за да ѝ помогнат на оваа земја 20 години пред основањето на Црвениот крст.

Индијците Choctaw дознале за страшниот глад во Ирска и во 1847 година собрале 1700 американски долари. Тоа била неверојатна сума во тоа време за ова сиромашно племе. Сега, по скоро 200 години, Индијанците од Choctaw страдаат од корона вирус, а нивната област стана една од најзагрозените области на оваа катастрофа во САД.

Неочекувано за сите, Ирците решиле да го „отплатат долгот“. Собрале скоро три милиони долари со помош на социјалните мрежи. Ова се само некои од коментарите што Ирците ги оставија откако ги донираа парите:

„Од Ирска со љубов. Ни помогнавте кога никој друг не помогна“,

„Солидарност на Ирска“,

„Ви благодариме за помошта во 1800-тите. Би сакал да дадам повеќе, но ја изгубив работата“,

„Приказните за добрината на Вашите предци секогаш го допираат моето срце. Со чувство на понизност, сакам да го вратам долгот во оваа мала мера“.