Овие работи драстично го намалуваат женското либидо

85

Намаленото либидо е недостаток на желба за секс.Тоа може да се случи и кај жените и кај мажите.

Неодамнешна студија на Американската асоцијација за сексуално однесување открила дека 26-43% од жените во светот страдаат од намалено либидо. Која е причината?

1. Ограничување на семејството

Ако растете во семејство каде сексот се смета за табу или за нешто “валкано” и “срамно”, тогаш постои веројатност да израснете со погрешно чувство за овој чин. Културните и верските традиции за интимноста меѓу жената и мажот може да задржат едно ниско либидо кај жената.

2. Ниска самодоверба

Кога една жена не си се допаѓа, таа нема како да се наслади на сексот, бидејќи тоа бара во најчестиот случај таа да е гола. Срамот од сопственото тело е причина многу жени да не се опуштаат и никогаш да не стигнат до оргазам.

3. Лошо искуство или сексуална траума

Ако го поврзувате сексот со болка, непријатност, непријатност поради претходни искуства, логично вие не треба од него и немате желба да го вежбате.

4. Долен тестостерон

Истражувања докажуваат дека тестостеронот е голем мотор за женското либидо, бидејќи ја зголемува желбата, подмачкување, чувството и возбудата. Кога нивоата на овој хормон се снижени, дамите не доживуваат желба за секс.

5. Болести

Различни здравствени проблеми можат да влијаат на либидото, вклучувајќи хронични заболувања, проблеми со тироидната жлезда, хронична болка, рак и лекување на ракот и широк спектар на лекови, меѓу кои орални контрацептиви, антидепресиви и лекови за крвен притисок.

6. Стрес и прекумерно ангажирање

Многу жени буквално немаат време за секс. А тој е корисен за здравјето, тонусот, самодовербата и расположението. да не зборуваме дека носи огромно задоволство и е природно смирувачко и средство за намалување на стресот.

7. Недостаток на доверба

Многу психолози тврдат дека “сексот е одраз на врската”. И ако една жена има сомнежи во однос на партнерот без разлика за што, таа не бара интимност. Во овој момент нема желба за секс.