Овие две фотографии ќе ви кажат дали треба да носите очила додека возите

950

Описот вели дека овие две слики најдобро покажуваат како светот околу нив го гледаат луѓето со здрави очи и како оние кои страдаат од астигматизам.

Ноќното возење може да биде предизвик и за најискусните возачи, но луѓето кои имаат проблеми со видот во овие околности знаат што значи да се вози скоро слепо.

Многу луѓе не се ни свесни за некои здравствени проблеми, како што е астигматизам, што предизвикува најмногу проблеми при возење во текот на ноќта. На Twitter се појави корисен тест, кој може да ви каже само врз основа на две фотографии дали треба да посетите офталмолог.

Имено, ако видот е добар, тогаш треба да ја видите ситуацијата на патот ноќе како што е прикажано на оваа фотографија.

Меѓутоа, ако имате астигматизам, тогаш кога возите ноќе обично гледате сцена – светлата се како „заматени“ и се протегаат на многу поголем дел од видното поле во форма на линии, намалувајќи ја јасноста на сликата.

Најчестите симптоми на астигматизам се: главоболка, заматен вид и прекумерна чувствителност на окото на светлина, што предизвикува прекумерно напрегање на окото. Тоа е нарушување кое е поврзано со дефект на рожницата, односно со абнормална искривување на рожницата или дефект на очната леќа.

Тестот веднаш стана вирусен бидејќи многу голем број луѓе дури сега сфатија дека навистина имаат проблем и дека начинот на кој гледаат не е нормален.

„Мислев дека сите гледаат вакви линии. Мислев дека е така за секого“ … „ Немав идеја дека е проблем. Искрено, мислев дека така работат светлата“… „ Чекај малку, дали луѓето ги гледаат овие светла нормално?“, се некои од коментарите од корисниците на Twitter.