Оваој витамин игра клучна улога во заштита од коронавирусот

446

Тиамин, анеурин или витамин Б1 е една од групите витамини кои се растворливи во вода и се вклучени во многу метаболички процеси во организмот.

Недостигот на витамин Б1 е познато дека е многу чест кај пациенти со многу заболувања на белите дробови. Најновите истражувања покажаа поврзаност помеѓу недостаток на овој витамин и корорнавирусот.

Ако на организмот не му се обезбеди доволно количество на овој витамин, имунитетот е ослабен и телото станува поранливо и помалку отпорно. Покрај витамини Д и Ц, тиаминот игра клучна улога во борбата против сите заразни болести. Оваа теза е одобрена од многу лекари и спроведено истражување.

Витаминот Б1 го намалува ризикот од срцеви заболувања, невролошки нарушувања, дијабетес, се бори со депресијата и лошото расположение. Има корисен ефект врз нервниот систем и имунолошкиот систем.

Еве како се манифестира овој недостаток на витамин:

Недостатокот на витамин Б1 доведува до слабост, замор, психоза и оштетување на нервите. Голем дефицит доведува до оштетување на мозокот, срцевите мускули и респираторните органи.

Изобилен е во овие намирници:

Витаминот Б1 се наоѓа во квасец (леб, квасец, пиво), трици, нерафинирани житарки, мешунки, ориз, месо, јајца, ореви, млеко, зелка, спанаќ, компири и разни други овошја и зеленчук. Честопати, производите од брашно се збогатуваат со витамин Б1.

Препорачана дневна доза на овој витамин:

* Мажи 14 години и постари: 1,2 мг
* Жените од 14 години и постари: 1,0 мг