ОВАА ЗИМА НИ СЕ ЗАКАНУВА – “ТВИНДЕМИЈА” ?! Лани се извлековме, но оваа година тешко … 

317

Заедно со постојната закана од многу заразната делта варијанта на коронавирус, грипот оваа зима може да удри појако отколку порано, предвидуваат научниците.

Како што доаѓа зимата, така и болниците ширум светот сѐ повеќе се затрупуваат од тешки случаи на ковид-19, сезоната на грипот претставува особено застрашувачка закана оваа година.

Истражувачите со искуство во политиката за вакцинација и математичко моделирање на заразни болести од Лабораторијата за динамика на јавното здравје на Универзитетот во Питсбург, моделираат грип повеќе од една деценија.

Еден од нив е член на Советодавниот одбор на Центарот за контрола и превенција од болести на вакцини и CDC Мрежата за ефикасност на вакцините.

Нивната неодамнешна работа на моделирање сугерира дека намалената сезона на грип минатата година може да доведе до зголемување на случаите на грип во претстојната сезона, пренесува Science Alert.

Стратегиите против “Ковид-19” го намалиле грипот

Како резултат на голем број мерки воведени во 2020 година за борба против пренесување на коронавирусот – вклучувајќи ги ограничените патување, носење маски, социјално дистанцирање, затворање училишта и други стратегии – светот забележа драматично намалување на грипот и други заразни болести во текот на изминатата сезона на грип.

Бројот на смртни случаи поврзани со грипот кај децата паднат е од речиси 200 во сезоната 2019/2020. само за еден случај во сезоната 2020/2021. Сѐ на сѐ, сезоната на грип 2020/2021. е една од најниските регистрирани случаи на инфекција во поновата историја на САД.

Иако намалувањето на грипот е добра работа, тоа може да значи дека грипот ќе погоди појако оваа зима од вообичаеното. Ова е затоа што голем дел од природниот имунитет што луѓето го развиваат кон болеста доаѓа од ширењето на таа болест низ целата популација.

Многу други респираторни вируси покажаа сличен пад за време на пандемијата, а некои, вклучително и вонсезонски респираторен синцицијален вирус или RSV, драстично се зголемија со повторно отворање на училиштата и намалување на социјалното дистанцирање, носење маски и други мерки.

Дешифрирање на преносот на вирусите

Имунитетот на грипот вклучува неколку фактори. Грипот е предизвикан од неколку видови на RNA вирус кои мутираат со различни стапки секоја година, на начин што не се разликува од мутациите што се случуваат во SARS-CoV-2, вирусот што предизвикува Ковид-19.

Нивото на постоечкиот имунитет на лицето кон тежината на грипот во оваа година зависи од неколку варијабли. Тие вклучуваат колку е сличен сегашниот вирус со оној на кој детето било прво изложено, дали циркулирачките соеви се слични на претходно искусените соеви и колку неодамна биле овие инфекции со грип ако се случиле.

И, се разбира, човечките интеракции, како што се деца што се собираат во училници или луѓе кои присуствуваат на големи собири – како и употреба на заштитни мерки како што е носење маска – сите влијаат на преносот на вирусот кај луѓето.

Постојат и варијабили поради вакцинацијата. Имунитетот на населението од вакцинација зависи од процентот на луѓе кои примиле вакцина против грип во дадена сезона и од тоа колку е ефективна или добро координирана вакцината против циркулирачките соеви на грип.

Нема преседан за “твиндемија” (twindemic)

Со оглед на ограниченото ширење на грип кај општата популација во САД минатата година, новото истражување сугерира дека во САД, но и остатокот од светот, може да има голема епидемија на грип оваа сезона.

Заедно со постојната закана од многу заразната делта варијанта, ова може да резултира со опасна комбинација на заразни болести или таканаречена „твиндемија“.

Моделите на ковид-19 и други заразни болести се во првите редови во предвидувањата за пандемијата „ковид-19“ и честопати се покажале како претскажувачи на случаи, хоспитализации и смртни случаи.

Но, нема историски примери за овој тип двојни и истовремени епидемии. Затоа, традиционалните епидемиолошки и статистички методи не се соодветни за проектирање на она што може да се случи оваа сезона. Затоа, моделите што вклучуваат механизми за ширење на вирусот се попредвидливи.

Истражувачите користеле два одделни методи за да го предвидат потенцијалното влијание на намалувањето на случаите на грип од минатата година врз тековната сезона на грип 2021/2022 година.

Во една неодамнешна студија која сѐ уште не е рецензирана, забележан е систем за моделирање што ги симулира интеракциите на вистинската популација дома и на работа, во училиштата и во околината. Овој модел предвидува дека САД би можеле да доживеат голем скок во случаи на грип оваа сезона.

Во друга прелиминарна студија, користени се традиционални алатки за моделирање на заразни болести кои го делат населението на луѓе подложни на инфекција, заразени, оздравени и оние кои се хоспитализирани или починале.

Индивидуалното однесување и вакцинацијата се од суштинско значење

Врз основа на овој математички модел, истражувачите предвидуваат дека може да има дури 102.000 дополнителни хоспитализации во САД, покрај стотиците илјади што обично се јавуваат за време на сезоната на грипот.

Овие бројки претпоставуваат дека нема промена од вообичаената вакцинација и ефикасноста на вакцината против грип која почнува оваа есен и која ќе трае во текот на сезоната на грип.

Една типичната сезона на грип обично дава 30 до 40 милиони случаи на симптоматска болест, помеѓу 400.000 и 800.000 хоспитализации и 20.000 до 50.000 смртни случаи.