Откриено е дека Викинзите во крвта имале гени од Јужна Европа и Азија

1193

Мислевме дека знаеме сè за Викинзите, но некои нови истражувања сугерираат дека сè погрешно сме разбрале.

Во најголемата студија објавена во списанието „Природа“, истражувачите откриле дека многу Викинзи всушност имале кафеава коса и не биле само од Скандинавија. Во шестгодишно истражување, археолозите и академиците со ДНК технологија анализирале повеќе од 400 викиншки скелети од локации во Скандинавија, Гренланд и Велика Британија, пренесува CNN.

Откриле дека Викинзите не се само од скандинавско потекло, туку дека во крвта имале гени од Азија и Јужна Европа. Студија спроведена од академици од Универзитетот Кембриџ во Велика Британија и Универзитетот во Копенхаген во Данска покажа дека гробиштата Викинг во Шкотска содржат и локални жители кои можеби претпоставувале „викиншки идентитет“. Истражувачите велат дека нивните откритија уништуваат многу предрасуди за Викинзите.

– Резултатите ја намалуваат перцепцијата за тоа кој всушност бил Викинг. Книгите за историја ќе мора да се променат. До сега не знаевме како изгледаат генетски – рече Еске Вилерсли од колеџот Сент Џон.

Студијата исто така открила дека постојат генетски разлики помеѓу различните популации на Викинзите во Скандинавија, што укажува на тоа дека различни групи биле повеќе изолирани отколку што се сметаше порано.

Двата скелета дури открија дека нивната ДНК е случај на современ човек од Ирска и Шкотска. Зборот „Викинг“ потекнува од скандинавскиот израз „викингр“ што значи „пират“, а времето на Викинзите се однесува на периодот од 800-тите до 1050-тите.