Откриен е нов лек кој може да ја спречи најсмртоносната форма на рак на дојка

272

Револуционерен нов лек нуди надеж за насочен и ефективен третман против најсмртоносната и најагресивната форма на рак на дојка.

Според австралиските научници, на повидок би можело да се најде напредок во борбата против тројно-негативниот рак на дојка (најсмртоносниот и најагресивниот).

За разлика од традиционалната хемотерапија, ново развиениот орален лек, CDDD11-8, селективно ги таргетира канцерогените клетки во ткивото на дојката, оставајќи ги здравите клетки неповредени. Овој ветувачки пристап се протега на метастатски лезии отпорни на стандардна хемотерапија.

Тројно-негативниот рак на дојка, кој сочинува до 15 проценти од случаите на рак на дојка, претставува огромен предизвик поради неговиот брз раст, особено кај младите пациенти. Тековните опции за третман вклучуваат агресивна хемотерапија или најсовремена имунотерапија, со високи стапки на повторување во рок од пет години.

Експертот за рак на дојка Theresa Hickey од University of Adelaide ги водеше експериментите на CDDD11-8, првично дизајниран за акутна миелоидна леукемија.

„Овој лек може да биде клучот за подобрување на стапката на преживување“, истакнува Hickey, нагласувајќи ја важноста на откритието.

Студија поврзана со оваа дрога беше објавена во списанието Oncogene.

Лекот ја инхибира циклин-зависната киназа 9 (CDK9), т.е. клучен пат за растот на акутна миелоидна леукемија. Имено, ниту еден лек одобрен од американската FDA не го таргетира CDK9, што го прави CDDD11-8 потенцијален револуционерен лек. Во 2022 година, лекот покажал успех во инхибицијата на CDK9 кај животинските модели на леукемија, што на крајот довело до подобрени стапки на преживување.

Но, CDDD11-8, исто така, покажува ветување во третманот на тројно-негативни карциноми на дојка. Со селективна инхибиција на CDK9, лекот ја спречува транскрипцијата, процес кој поттикнува брз раст на ракот. Првичните експерименти во модели на клеточни линии покажаа намален раст на ракот и зголемена смрт на клетките на ракот, со позитивни резултати забележани и кај моделите на живи глувци.

И покрај оптимизмот, Hickey ја признава потребата за понатамошен развој пред да се префрли на човечки испитувања. Тестирањето на ткиво и органоиди од рак на дојка добиени од пациент досега покажа ветувачки знаци без негативни ефекти врз здравите клетки. Австралискиот тим се надева дека ќе има клинички испитувања на луѓе во следните пет години.

Извор: Science Alert