Оставените жени се најпривлечни

673

Оставените жени имаат проблем со самодовербата, па се чувствуваат посигурни кога маскимално ќе се дотераат, а во комуникацијата со спротивниот пол се попривлечни.

Кој кого го оставил и иницирал раскинување, во голема мера влијае на изгледот. Интересно истражување на Универзитетот во Мичиген покажало дека на мажите на прв поглед најпривлечни им се жени кои неодамна биле „откачени“ од своите партнери.

Од друга страна, дамите кои донеле одлука за раскинување или развод, не им биле посебно атрактивни. Секако, испитаниците не знаеле ништо за љубовниот живот на тие жени, туку само оценувале колку се привлечни додека седат, стојат, одат, зборуваат…

Психолозите тоа го објасниле со тоа дека оставените жени имаат проблеми со самодовербата, па се чувствуваат посигурно кога максимално ќе се дотераат, а во комуникацијата со спротивниот пол се попријатни. Заводничките кои ги кршат срцата на мажите, знаат како да ги шармираат и немаат потреба многу да се дотеруваат, а поради силната самодоверба делуваат доминантно, дури и препотентно.

Интересно е дека идентична анкета во која улогите биле заменети, покажала целосно поинаков резултат, на понежниот пол исклучиво им се допаѓале типови кои ги оставале партнерките.