Со кебапчиња, крилца, плескавици, кременадли, вешалици, многумина не можат да замислат ништо друго освен кригла со ледено пиво.
Генерално, пивото служи да го испере непцето и да го подготви за налетот на вкусот на скарата.
Од друга страна, виното на целата таа гастрономска рапсодија и да дава поинаква нота.
Прва битна работа е тоа дека со скара заедно одат помалку силни вина. Идеален избор е розе.
Исто така и белото вино, ќе ја омекне мрснотијата, а уште поубаво ако е надградено со кисела вода. Но, доколку „шприцер“ е под вашата винска чест, тогаш разиграно пенливо вино е идеален елегантен чистач на непца.
И ефтино лесно црвено вино може да изигра позитивна улога.
Еве неколку вински совети
- Пенливо вино соврѓено е за пилешко на скара, мелено месо и колбаси.
- Совињон блан е најдобар пријател на пилешки крилца.
- Шардоне сака добро печени мрсни кременадли.
- Розе сака вкус на пилешко, но не ни против кебапчиња.
- Сув ризлинг е вино за колбасичари.
- Каберне фран е едно од најприлагодливите вина. Обогатено со специјално испечени печурки на скара, ќе воодушеви со дебели домашни колбаси.
Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!
Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.