Од болка не се умира, ама … боли | Ова се десетте најстрашни болки кои еден човек може да ги почувствува

4204

Кога имаме болка, склони сме да мислиме дека никој не почувствувал такво нешто и дека ги трпиме најлошите можни болки.

Иако болката е субјективно чувство и луѓето имаат различна толеранција за неа, експертите од британската Национална здравствена служба направиле листа на објективно најболните состојби, а меѓу нив без посебна ред, се овие десет.

Воспаление на слепо црево

Воспаление на слепото црево е предизвикано од бактериска инфекција, а покрај огромната болка на десната страна на абдоменот, ќе почувствувате треска и повраќање.

Ако воспаленото слепо црево итно не се отстрани, може да се случи тоа да пукне и инфекцијата да се прошири низ абдоминалната празнина, што може да доведе до смртна опасност.

Чир на желудник

Чир е рана која се појавува на ѕидот на желудникот и предизвикува жешка болка во желудникот. Ако не го лекувате, чирот може да се пробие (перфорира) низ ѕидот на желудникот и да ги испушти дигестивните сокови да течат во абдоминалната празнина, што ќе предизвика уште полоша болка. Тоа ли се случи, итно ви е потребна операција.

Гихт

Гихтот е болест која се карактеризира со чести напади на воспалителен артритис, најчесто во зглобовите на ножниот палец.

Се работи за еден од најдобрите типови на артритис, кој се карактеризира со отекување на зглобовите, црвенило и многу болка што понекогаш е невозможно да се движиш или да го допреш прстот без голема агонија. Нападите можат да траат од еден до десет дена.

Тригеминална невралгија

Тоа е многу силна болка која се појавува на едната страна од лицето и трае неколку секунди. Некои луѓе ја опишуваат таа болка како електричен шок, додека други спомнуваат горење и бодење.

Бубрежни камења

Камењата на бубрезите предизвикуваат силна болка во долниот дел на грбот и колкот, а подоцна почнува да се шири. Понекогаш се придружени со гадење, повраќање и крв во урината, а поради неподносливата болка, пациентите често итно им се обраќаат на лекарите.

Продолжува на страна 2