Новата книга открива за што се расправале двата најголеми технолошки титани

736

Elon Musk и Bill Gates се судриле околу филантропијата, електричните камиони и колонизацијата на Марс за време на состанокот во 2022 година, откривајќи остри разлики меѓу двата технолошки титани.

Во претстојната биографија “Elon Musk”, Walter Isaacson, светот ќе добие увид во средбата на технолошките магнати Elon Musk и Bill Gates на почетокот на 2022 година.

Нивниот состанок потоа вклучувал дискусии за филантропија, електрични камиони и колонизација на Марс, истакнувајќи ги разликите помеѓу двата технолошки визионери.

Средба и полемика за филантропијата

Состанокот се случи кога Elon Musk префрли 5,7 милијарди долари во добротворна фондација преку продажба на акции за даночни цели. Акциите на Tesla се тргуваа над 1.000 долари по акција во тоа време, што го прави Musk вториот најголем донатор во САД во 2021 година, зад Bill Gates.

Bill Gates, длабоко вклучен во филантропијата, го виде ова како можност да разговара за климатските промени и алтруизмот.

Критики поврзани со Tesla

Една значајна дебата се фокусирала на изводливоста за користење батерии за полу-камиони (Semis) и улогата на сончевата енергија во борбата против климатските промени. Gates изрази скептицизам, додека Musk ги бранеше своите верувања.

Tesla на крајот ја лансира сериската верзија на електричниот камион Tesla Semi во декември 2022 година, а некои од произведените Semis подоцна се повлечени.

Gates не е марсовски тип

Ентузијазмот на Elon Musk за колонизација на Марс, исто така, бил оспорен, при што Gates изјавил:

Не сум многу ентузијаст за Марс, алудирајќи на неконвенционалната визија на Musk.

Нивното најспорно несогласување се вртело околу филантропијата. Muskсе сомневал во неговото влијание, заговарајќи инвестиции во Tesla како подобар начин за борба против климатските промени. Gates одговорил со примери на своите значајни филантропски проекти.

Gates непростлив грев во очите на Musk

Значаен момент се случи кога Gates призна дека ги „скратил“ акциите на Teslа, што резултирало со загуба од 1,5 милијарди долари. Musk, познат по тоа што не ги сака луѓето што го прават тоа, бил бесен, откривајќи ги нивните различни инвестициски филозофии.

Gates ја бранел својата позиција, објаснувајќи го својот облог против акциите на Tesla преку вооченото прекумерно снабдување. Musk ја довел во прашање посветеноста на Gates за климатските промени, па дури и употреби мем за да го критикува на својот Twitter.

И покрај нивните разлики, Gates го призна придонесот на Musk во науката и иновациите на подоцнежната вечера во Washington.

Можете да почувствувате што сакате за однесувањето на Elon, но во нашево време нема никој кој направил повеќе за да ги помести границите на науката и иновациите отколку тој, рече Gates.