НЕОЧЕКУВАН НЕПРИЈАТЕЛ | Колку треба да бидеме загрижени за новата КОВИД варијанта?

541

Предупредувањата беа гласни и јасни од самиот почеток: не го потценувајте овој вирус. Сега, по неколку месеци релативна тишина на генетската линија на фронтот, се чини дека се појави нов непријател.

Ненадејната појава на нова варијанта – која СЗО ја нарече Омикрон – ги врати болните спомени од минатата зима, кога светот првпат беше информиран за нова, попренослива форма на вирусот, пишува The Independent.

Сега, слично како тогаш, има многу прашања на кои имаме малку одговори: до кој степен варијантата ќе ја намали јачината на вакцината? Колку е заразна? Дали предизвикува посериозна болест? И што значи сето ова за траекторијата (патеката) на пандемијата?

Научниците веќе вредно работат за да ги истражат овие проблеми и да го проценат генетскиот состав на варијантата, иако здравствените власти веруваат дека најверојатно ќе бидат потребни осум недели пред да можеме да развиеме јасна слика за тоа што се случува и што ни претстои.

Експлодира во рок од неколку дена

Сепак, да се биде во оваа позиција е неверојатно достигнување на модерната наука со оглед на тоа што „Nu“, или B.1.1.529, колку што е познато во моментов, експлодира на сцената за неколку дена.

Ова е една од многуте причини зошто се огласија алармите. Во Јужна Африка, по искуството со бета, случаите скокнаа во текот на ноември, а повеќето од овие инфекции се пријавени од провинцијата Gauteng.

Научниците веруваат дека дури 90 проценти од новите случаи во регионот би можеле да бидат предизвикани од новата варијанта B.1.1.529, и се стравува дека варијантата „брзо го презема“ приматот по делта, што сугерира дека е „повеќе способен“ од неговиот вирусен братучед. Доколку се покаже дека е така, ќе биде само прашање на време кога варијантата ќе доминира глобално.

Не е само брзиот пораст на варијантата она што предизвика загриженост, туку и генетскиот профил. Научниците се согласуваат дека B.1.1.529 е „без преседан“ и „многу необичен“ поради неговите широки мутации, од кои повеќето се фокусираат на шилестиот протеин – клучот со кој вирусот влегува во клетките на нашето тело.

Како е создадена?

Се смета дека оваа варијанта потекнува од имунокомпромитирана личност која не можела да го исчисти вирусот од неговиот систем, што му овозможува постепено да се трансформира со текот на времето и да стекне една мутација по друга.

Овие мутации, кои се читаат по азбучен ред, „порано беа поврзани со зголемено пренесување и имуно избегнување“, вели професорката Sharon Peacock, еден од британските експерти кои го предводат британскиот одговор на B.1.1.529. „Многу мутации не ни се познати.“

Како овие мутации ја менуваат природата на варијантата и меѓусебно делуваат, останува да се утврди. Некои веруваат дека тоа ќе ја намали ефикасноста на вакцините и заштитата што тие ја обезбедуваат – министерот за здравство Sajid Javid изјави дека тоа е можност, додека други инсистираат дека е долг патот пред коронавирусот да може да ги надмине високите ѕидови на нашиот имунолошки систем за одбрана.

Без разлика какви одговори ќе донесат научниците од нивните лаборатории, охрабрувачки е да се види толку брз одговор на варијантата, за која оние од Whitehall веруваат дека е „најлошата што сме ја виделе досега“. Велика Британија веднаш реагираше и стави неколку земји од Јужна Африка на „црвената“ листа за патувања.

Научена е лекцијата по делтата и необјаснивата одлука на владата да дозволи увоз на илјадници случаи пред затворањето на границата со Индија. Како резултат на тоа, за краток временски период беше посеан голем и незапирлив бран.

“Сега делува!”

Иако ограничувањата за патувања на крајот нема да го запрат B.1.1.529, под претпоставка дека ќе се прошири низ целиот свет, тоа ни дава време да го подготвиме нашиот одговор, да ги рефокусираме нашите напори на вакцинацијата и дополнителните дози, соодветно да ги планираме зимските месеци што следат.

Др. Steve Griffin, виролог од Универзитетот во Leeds, добро го сумираше тоа: „Дејствувајте сега. Ако испадне дека е бура во шолја чај, тогаш отстапете“. Ништо не се губи ако одите прејако или пребрзо.

СЗО се залагаше за придобивките од принципот на претпазливост уште од првиот ден на пандемијата – претпоставете го најлошото, подгответе се соодветно – и сега ни е шансата да го спроведеме, пишува The Independent. Ако B.1.1.529 исчезне, како и многу варијанти пред него, светот несомнено колективно ќе здивне. Но, нема да помине долго пред повторно да се најдеме во истата ситуација.

Предупредувањата беа гласни и јасни од самиот почеток: не го потценувајте овој вирус. По неколку месеци релативна тишина на генетскиот фронт, што доведе многумина да шпекулираат дека Sars-CoV-2 го достигна својот еволутивен врв, се појави нов непријател, кој може да ја помести делтата. Колку време ќе помине пред да се појави друг вирусен конкурент?

Закана за програмата за вакцинација

Овие варијанти се најголемата закана за глобалната програма за вакцинација, а во светот на високи нееднаквости во вакцинацијата, неверојатни стапки на инфекции и делумно заштитени популации, активно ја поддржуваме еволуцијата на овој вирус на наша штета.

СЗО неодамна предупреди дека нивото на задоволство почнува да се појавува. Многумина веруваат дека „борбата е завршена“. „Победивме.“ Ова невнимание има многу форми – од необидување да се носи маска, до недонирање на илјадници вишок дози вакцина на оние на кои им е потребна. Без разлика што доаѓа со B.1.1.529, се надеваме дека тоа ќе послужи како многу потребно потсетување дека во ова сме сите заедно, пишува The Independent.