Научниците создале нов вид хибридна храна со одгледување говедски клетки во зрната ориз

179

Корејските научници создале нова хибридна храна со вградување на лабораториски месни клетки во зрната ориз и нудејќи одржливо протеинско решение.

Во обид да го решат еколошкиот проблем предизвикан од растечкото глобално население и производството на храна, корејските научници развиле иновативен пристап кон месото одгледано во лабораторија. Наместо традиционалните методи, тие создале хибридна храна, одгледувајќи говедски маснотии и мускулни клетки во зрната ориз.

Биомолекуларниот инженер Sohjeon Park од Jonsei University замислува иднина каде смесата, слична на мешавина од мелено месо и ориз, би можела да го намали притисокот од побарувачката на храна.

Замислете да ги добиваме сите хранливи материи што ни се потребни од протеинскиот ориз одгледан во клетки, истакнува Park, нагласувајќи ги нутритивните придобивки од овој хибрид.

Истражувањето поврзано со ова беше објавено во списанието Matter.

Оризот, кој вообичаено содржи 80% скроб, може да послужи како одличен супстрат за животинските клетки одгледувани во лабораторија, за развој на ткивото.

Со премачкување на зрната ориз со желатин од риба и ензими, научниците ги одгледувале со матични клетки од кравји мускули и маснотии. Добиениот хибриден ориз покажал зголемена сила и кршливост, со 8% повеќе протеини и 7% повеќе масти од нетретираниот ориз.

Клучно, хибридното производство на ориз се покажува како еколошки поодржливо и поекономично во споредба со традиционалното производство на говедско месо.

Тимот пресметал дека производството на хибриден ориз создава само 6,27 килограми јаглерод диоксид на 100 грама протеини, додека производството на говедско месо за истата количина ослободува 49,89 килограми CO2.

Дополнително, се проценува дека хибридниот ориз ќе ги чини потрошувачите околу 15% од цената на говедското месо по килограм.

Значајно е тоа што профилот на вкус на оризот се променил со додавање на говедските мускули и маснотии, воведувајќи различни соединенија за вкус.

Научниците веруваат дека овие варијации би можеле да бидат интригантни за кулинарски експерименти.

Иако процесот на производство треба да се подобри за да се намали времето на производство, научниците гледаат огромен потенцијал за оваа хибридна храна базирана на жито.

Не очекував дека клетките ќе растат толку добро во оризот. Сега ги гледам можностите за оваа хибридна храна базирана на жито. Еден ден, тоа би можело да послужи како помош во храна за областите погодени од глад, воени оброци или дури и вселенска храна, рече Park.

Извор: Science Alert