Научниците работат на ново моќно оружје против ракот | Ситните импланти делуваат како фабрики за лекови во телото и ги бришат туморите

846

Раните резултати од новото истражување ветуваат дека имаме нов и моќен начин за борба против мезотелиомот, агресивен облик на рак на белите дробови.

Научниците успеале да го спречат ракот во напредна фаза кај глувци со помош на вградени мали „фабрики за лекови“. Овој нов вид третман трае само неколку дена за да стане ефикасен.

Иако ќе биде потребно извесно време за овој пристап да се тестира и имплементира кај луѓето, раните резултати ветуваат дека имаме нов и моќен начин за борба против мезотелиомот, агресивна форма на рак на белите дробови.

Наведените „фабрики за лекови“ се состојат од ситни сфери направени од алгинат, секоја широка само 1,5 милиметри и дизајнирани да произведуваат континуирани изливи на интерлеукин-2 (IL-2). Ова природно соединение ги активира белите крвни зрнца во борбата против туморите.

  • Се грижам за пациенти кои имаат малигнен плеврален мезотелиом. Ова е многу агресивен малигнен тумор на слузницата на белите дробови и многу е тешко целосно да се излечи со хируршка ресекција, вели торакалниот хирург и хируршки онколог Брајан Бурт од приватното медицинско училиште Бејлор во Хјустон, САД.

Со други зборови, често постои заостаната болест. Третманот на оваа резидуална болест со локална имунотерапија, локално доставување на релативно високи дози на имунотерапија во плевралниот простор, е многу атрактивен начин за лекување на оваа болест, објаснува Барт.

Тој „плеврален простор“ се однесува на слојот ткиво што ги покрива белите дробови, каде што се развиваат и тумори на мезотелиом. Дел од успехот на третманот зависи од тоа како тој е локално насочен. Тимот, исто така, ги комбинира имплантите со она што е познато како инхибитор на контролната точка, вид на лек кој не се бори директно со ракот, туку наместо тоа го тренира имунолошкиот систем подобро да ги идентификува и елиминира канцерогените клетки. Овде се користел инхибитор што го таргетира протеинот PD-1.

Така, малите импланти ги избришале туморите кај повеќе од половина од тестираните животни. Во комбинација со инхибитор на контролен пункт кај седум глувци, туморите биле целосно уништени.

Она што нашите податоци го покажуваат е дека доставувањето на овие честички за имунотерапија, регионално, на овие глувци кои имаат мезотелиом, има многу провокативни и многу ефикасни одговори на третман.

„Всушност, не сум видел овие тумори на мезотелиом да се искорени кај глувци со ефикасноста што ја имаме кај овој модел на глувци“, вели Барт.

Од резултатите што ги добиле научниците, тие веруваат дека има добри шанси дека третманот може ефикасно да ги обучи мемориските Т-клетки на телото повторно да се борат против мезотелиомот, доколку тој се повтори. Нивното истражување е објавено во списанието Clinical Cancer Research.

Додека третманите со IL-2 се покажаа како ефикасни, тие исто така може да имаат некои прилично сериозни несакани ефекти. Ова е уште една област каде што целната природа на новата терапија може да помогне, бидејќи таа е ограничена на деловите од телото кои се изложени на лекот.

Уште повеќе, истата техника на фабричка топка за лекови веќе ја користеле некои од истите истражувачи во обид да се справат со ракот на јајниците, а клиничките испитувања на луѓе за тој третман треба да започнат во следните неколку месеци. Тоа е третман кој има потенцијал да оди подалеку од мезотелиомот.

  • Од самиот почеток, нашата цел беше да развиеме терапија со платформа која може да се користи за многу различни видови на нарушувања на имунолошкиот систем или различни видови на рак, вели биоинженерот Аманда Неш од Универзитетот Рајс во Тексас.