СЗО ги повлече препораките за две терапии против болеста КОВИД-19 | Новите варијанти на вирусот ги застариле

230

Европскиот регулатор и понатаму продолжува да ги препорачува двете терапии.

Светската здравствена организација (WHO/СЗО) повеќе не ги препорачува двете терапии со антитела за СОВИД-19 бидејќи омикрон и најновите варијанти на вирусот ги направиле застарени.

Две терапии, сотровимаб и касиривимаб-имдевимаб, беа меѓу првите лекови против коронавирусот на почетокот на пандемијата. Оттогаш вирусот еволуирал, а се повеќе лабораториски истражувања покажуваат дека тие имаат ограничен ефект врз новите варијанти.

Експертите на СЗО советуваа да не се користат овие терапии, повлекувајќи ги претходните препораки што ги поддржувале.

Сотровимаб, лек на GSK и партнерската компанија Vir Biotechnologyja, е повлечен од американскиот пазар веќе во април, откако донесе милијарди долари профит за време на пандемијата.

Casirivimab-imdevimab на Regeneron и Roche исто така донесе милијарди. Американската агенција за храна и лекови (FDA) го ревидира своето мислење за лекот во јануари, ограничувајќи го на помала група пациенти поради неговиот послаб ефект врз сојот омикрон.

Европскиот регулатор и понатаму продолжува да ги препорачува двете терапии.