Дали вонземјаните би можеле да користат квантни комуникациски мрежи за да комуницираат во вселената?

644

Студијата на теоретскиот физичар Арјун Берера од Универзитетот во Единбург сугерира дека квантните комуникациски мрежи би можеле да постојат во вселената и да функционираат без распаѓање.

И покрај фактот дека потрагата по вонземјани трае со години, човештвото сè уште не нашло цврст доказ дека постојат и други интелигентни цивилизации во универзумот. Но, научниците се убедени дека само прашање на време е кога тоа ќе се случи.

Во меѓувреме, истражувачите работат на некои други теории. Еден од нив е како вонземските цивилизации би можеле да комуницираат едни со други во вселената. Во истражувањето објавено во списанието Physical Review, група научници претставиле математички модел кој, тврдат тие, покажува како вонземјаните потенцијално би можеле да комуницираат преку квантната физика.

Прашањето за квантната комуникација е нешто на што научниците ширум светот работат со години. Идејата е дека квантната механика обезбедува одредени својства кои би го направиле преносот на информации инхерентно побрз и посигурен од обичните системи… ако можеме да го направиме да работи.

Неодамна, истражувачите од Институтот Руѓер Бошковиќ и нивните колеги покажале дека квантната комуникација е можна. Тие воспоставиле квантна врска помеѓу Трст, Риека, Загреб и Љубљана и се увериле дека комуникацијата е безбедна (благодарение на квантната енкрипција) и исклучително брза.

Но, студијата на теоретскиот физичар Арјун Берера од Универзитетот во Единбург сугерира дека таквите квантни комуникациски мрежи би можеле да постојат во вселената и да функционираат без распаѓање.

Квантните состојби генерално се сметаат за многу кревки, така што секоја надворешна интеракција на некој начин ја уништува таа состојба, изјави Берера за Science News.

Берера и неговиот колега теоретски физичар Хаиме Калдерон-Фигуероа извршиле пресметки на движењето на Х-зраци низ празнината на просторот за да проверат дали има потенцијална декохеренција.

Откриле дека ако фотоните се користат како квантни честички, тие би можеле да се пренесат најмалку стотици илјади светлосни години, што ќе им овозможи да се пренесат низ целиот Млечен Пат. Како што објаснија во студијата, тоа би било можно бидејќи просечната густина на материјата во вселената е многу помала отколку на Земјата, а оваа „почиста“ средина значи помала шанса за мешање. Дури ни силата на гравитацијата не би била доволна да ја наруши квантната комуникациска мрежа.

Веројатно е дека квантната комуникација со помош на фотони би можела да се воспостави на меѓуѕвездени растојанија, особено за фотоните во регионот на Х-зраците под масата на електроните, велат истражувачите.

Иако идејата дека вонземјаните би можеле да користат квантни мрежи за да разговараат меѓу себе сè уште е во доменот на теоријата и шпекулациите, за астрономите тоа би можело да биде уште еден потенцијален траг што треба да го следат во вселената.

Истражувачите истакнуваат дека „значителен пренос на информации“ е можен со квантен сигнал, но за негово декодирање би бил потребен целосно функционален квантен компјутер. Дополнително, дури и во случај на квантна комуникација, информациите не можат да патуваат побрзо од брзината на светлината, што би значело дека секоја порака што потенцијално би била откриена би била стара неколку години.

Сепак, овој истражувачки труд го привлече вниманието и на квантната комуникација како уште еден потенцијален начин на комуникација помеѓу вонземјаните и другите цивилизации. Па, можеби кај нас.

Во принцип, би требало да биде можно да се открие квантен сигнал кој доаѓа од астрофизичко тело или интелигентен сигнал кој доаѓа од вонземска цивилизација, пишуваат истражувачите.

Сега само треба да фатиме таков сигнал и да успееме да го декодираме.