НАУЧНИЦИТЕ ИМААТ ОДГОВОР ? „Конечно знаеме што точно предизвикува смрт од Covid-19 | Внимавајте на оваа вредност во крвта!“

1540

 Научниците цврсто веруваат дека покаченото нивото на гликоза е најверојатниот кандидат за поголема сериозност на болеста, па затоа ја тестирале на модели на инфекција.

Луѓето од сите сфери на животот се изложени на нови видови на коронавирус. Сепак, дури и со богатото знаење што го имаме на располагање, научниците сѐ уште не можат да најдат одговор на клучното прашање: Зошто некои луѓе умираат од Covid-19, додека други дури и не знаат дека го имаат?

Научниците собрани во големиот проект наречен Blue Brain веруваат дека конечно го имаат одговорот и дека е во нивото на гликоза во крвта, пренесува IFL Science.

Развиен компјутерски модел на инфекција

Користејќи модели за машинско учење за преглед на серија истражувачки трудови за Covid-19, Blue Brain анализира 240.000 статии и откри дека нивото на гликоза е најреференцијалната биолошка варијабила во целина. Нивните наоди се објавени во списанието Frontiers in Public Health.

Истражувањето се потпира на огромната база на податоци со достапни материјали за истражување за Covid-19, наречена CORD-19 (COVID-19 Open Research Dataset Challenge) Со сите истражувања достапни за научниците, оние што стојат зад CORD-19 ги предизвикаа програмерите на вештачката интелигенција во обработка на бесконечни податоци и генерирање нови линии на истражувања за патогенезата на коронавирусот – и тоа е токму она што го направи Blue Brain.

“Со пристап до сетот на податоци CORD-19, Blue Brain брзо состави алатка базирана на вештачка интелигенција и ја искористи за да се обиде да открие зошто некои луѓе се разболуваат, а други не. Дали е доволно само да се каже дека постарите луѓе се поранливи? Треба да откриеме зошто. Зошто некои навидум здрави луѓе умираат од Covid-19? Зошто толку луѓе умираат на интензивна нега? За да одговориме на овие прашања, ја упатимне нашата вештачка интелигенција да го следи секој чекор на вирусната инфекција од моментот кога вирусот ќе влезе во белите дробови, до моментот кога вирусот излага од клетките во белите дробови и се шири низ целото тело за да ги зарази органите“, откри професорот Henry Markram во изјавата.

„Ние исто така го изградивме вирусот на атомско ниво и развивме компјутерски модел на инфекција во обид да го тестираме она што излегува од литературата. Мислам дека ја најдовме најверојатната причина зошто некои луѓе се разболуваат од другите“, додаде тој.

Гликозата го олеснува продирањето на вирусот во клетките

Научниците цврсто веруваат дека покаченото ниво на гликоза е најверојатниот кандидат за поголема сериозност на болеста, па затоа го тестираа на модели на инфекција. Така, тие откриле дека високото ниво на гликоза обезбедува идеални услови за вирусот да ја заобиколи почетната одбрана на телото, во која вирусот влегува во респираторниот систем и се бори против имунолошкиот систем во белите дробови. Ако може да победи и да добие пристап до алвеоларните клетки, може да почне брзо да се размножува и да предизвика многу поголема штета отколку ако падне на првата пречка.

Зголеменото ниво на гликоза е вклучено во широк спектар начини кои му помагаат на вирусот да влезе во клетките на белите дробови, заедно со скоро сите други фази на инфекцијата. Повисоките нивоа на гликоза резултираа со уништување на антивирусната одбрана во белите дробови, а исто така го намалува имунолошкиот систем и предизвикува бура од цитокини што го поплавува местото на инфекција со имунолошки клетки.

Откако ќе помине оваа почетна одбрана, гликозата дури го олеснува влегувањето на SARS-CoV-2 во клетките преку ACE2 рецепторот, што резултира со многу посериозни болести, вклучително и откажување на повеќе органи.

Иако не е нужно докажано, статијата го расветлува огромниот ефект што високото ниво на гликоза во телото може да го има за време на пандемијата и можноста за негова употреба како биомаркер за сериозноста на болеста. Во прилог на доказите против гликоза, тој исто така нагласува силен пристап за преглед не само на литературата за Covid-19, туку и други биолошки теми, за кои истражувачите се надеваат дека дополнително ќе ги подобрат за да го ограничат учеството на луѓето.