Најопасната навика по нашето здравје | Еве колку му е потребно на вашето тело да се опорави од само една цигара …

812

Пушењето е многу штетно за нашето здравје!

Ова сте го слушнале многу пати, но пушачите најверојатно не обрнуваат многу внимание на тоа, нели?

Само една цигара сериозно ќе му наштети на нашето здравје.

Тешко е да се остави пушењето, но ако сте упорни, можете да го постигнете тоа. Хранете се здраво, вршете ги активностите што ги сакате и ќе успеете.

Пушењето покрај тоа што е штетно за вашите бели дробови и други органи, го забрзува стареењето, прави кожата и забите да ви станат жолти. Па, размислете и за тоа.

Еве што се случува со вашиот организам по само една цигара:

  • 20 минути откако сте ја изгаснале, никотинот и другите отрови влегуваат во крвотокот и го зголемуваат крвниот притисок.
  • Во крвта се наоѓа опасен јаглерод моноксидот кој го напушта телото дури 8 часа откако сте ја запалиле цигарата. Тогаш и никотинот излегува.
  • Еден ден откако сте ја испушиле цигарата, вашите бели дробови ќе почнат да ги ослободуваат тие отрови кои сте ги внеле.
  • Два дена откако сте ја испушиле цигарата, никотинот ќе излезе од телото.