Над некои делови од Антарникот не врнело преку 2 милиони години

564

Во духот на зимата ќе ви раскажеме малку повеќе за едно од најстудените места на земјата – Антарктикот. Тој е дел од Антарктикот – географскиот регион кој го опфаќа Антарктикот и островските територии на Јужниот Леден Океан.

Во резервацијата во полето “Знаете ли дека …?” ќе ве запознаеме со некои интересни факти за Антарктикот и неговиот вечни мраз.

1. Антарктикот е најголемата ледена пустина во светот.

2. Најниската температура во целиот свет се мери токму на Антарктикот – минус 93,2 степени.

3. Антарктикот е единствениот континент на кој нема рептили.

4. Над некои делови од Антарктикот не паѓале дожд или снег веќе повеќе од 2 милиони години.

5. На Антарктикот има водопад кој тече со црвени, слични на крвави води.

6. 90% од свежата слатка вода на планетата е концентрирана токму на Антарктикот. Затоа заштитата на мразот и е од суштинско значење за животот и балансот на Земјата.

7. На Антарктикот нема поларни мечки. Тие се наоѓаат на Северниот Пол.

8. На Антарктикот има само еден банкомат.

9. Антарктикот е најстудениот, ветровит, висок и сув континент на целата Земја.

10. Топењето на мразот предизвикало мала измена во гравитацијата во областа.

Продолжува на страна 2