На 12-но девојче родителите ѝ договориле брак, но таа се изборила за своте права

174

Имав само 12 години! Мајка ми ме донесе од училиште и пред гостите посочи со прстот: За него ќе се омажиш! Тоа беше мојот брат!

Таа сонуваше дека кога ќе порасна, ќе стане лекар, и веднаш знаеше дека брак со нејзиниот брат од соседна Нигерија во тоа ќе ја оневозможи.

Balkiss Chaibou никогаш нема да го заборави денот кога се вратила од училиште, а нејзината мајка ја повика пред група посетители.

“Таа покажа на еден од нив и ми рече: “Ќе се омажиш за него.” Прво мислев дека се шегува, но потоа ми рече да одам да ја ослободам и измијам косата. Тогаш сфатив дека е сериозна”.

Balkiss тогаш имаше само 12 години, но веќе беше амбициозна. Сонуваше за тоа дека кога ќе порасне ќе стане лекар, и веднаш знаеше дека брак со нејзиниот брат од соседна Нигерија ќе ја оневозможи во тоа.

“Тие ми рекоа дека ако се омажам, повеќе нема да можам да учам. А мојата страст е учење, јас навистина го сакам тоа. И тогаш сфатив дека нашата врска нема да функционира”.

Во Нигерија девојките треба да се венчаат многу рано, па оттука има и највисок процент на детски бракови во светот. Имено, дури 36 проценти од девојките се мажат до 15 години, а 75 проценти од останатите до 18-тиот роденден.

Таа традиција доаѓа од сиромаштијата, бидејќи колку порано родителите “ќе се ослободат” од една ќерка, толку помалку имаат гладни усти за да се хранат. Бидејќи родителите на Balkiss имале пет ќерки, една помалку се чини дека е економски значајна пресметка.

Втора причина за раниот брак лежи во верувањето дека на тој начин ќе го намалат бројот на деца родени надвор од брак.

“Денес, некои деца не се добро воспитани, и ако се омажат рано, нема да го посрамотат семејството”, објаснува Хадиза Аллахамуд, мајката на Balkissa.

Продолжува на страна 2