Митови за прекинатиот сексуален однос

822

Прекинатиот сексуален однос како метод за заштита од бременост има недобра репутација.

Сепак над 60% од паровите се обидуваат барем неколку пати, најчесто во отсуство на можност за заштита на друг начин.

Еве неколку митови за него, кои треба да се расчистат еднаш засекогаш:

Прекинатиот сексуален однос е несигурен метод, па подобро не го пробувајте

Напротив, сигурен е условот да го исполнувате правилно секој пат. 4 од 100 парови забременуваат секоја година, иако го вршат сето како што треба. Но бидејќи овие среќници не се многу бројот се зголемува на 22. Прекинатиот сексуален однос е ефикасен, но помалку парови успеваат да го исполнат “ефикасно”.

Предејакулационата течност е безбедна, бидејќи не содржи сперма

Тоа е прилично интересно прашање, бидејќи според истражувањата не кај сите мажи се содржи сперма во предејакулационата течност, но никогаш не можете да бидете сигурни од кој тип сте. Така што секогаш има ризик, за жал шансата е речиси 50 на 50, бидејќи на секои 100 мажи 43 имаат активни сперматозоиди во предејакулационата течност.

Само неодговорни луѓе го користат овој метод

Вистината е друга, спокојно. Луѓето едноставно не признаваат, но речиси сите се впуштат во овој метод во некој момент од својот живот од сите возрасти и во различни типови на врски, дури и ако тоа не е редовниот метод за спречување на бременоста. Во никој случај не е неодговорно, само малку поризично.

Нема никакви позитивни страни во овој метод

Не може да се негира дека е подобро од ништо. Пак и не мора да се никаква претходна подготовка, бесплатен е и повеќето луѓе велат дека е попријатен од добриот стар кондом. За жените исто така се чини дека е повеќе корисен и штити од некои инфекции.

Прекинатиот сексуален однос е лесен метод за имплементација

Тоа во никој случај не е точно и токму овој став понекогаш доведува до несакани последици. Но, постојат неколку работи што можете да ги направите за да се осигурате:

  • Направете неколку проби – тренирајте со кондом, додека се научите да се контролирате
  • Бидете сигурни дека вие и вашиот партнер не страдате од болести кои се пренесуваат по полов пат – може да штити од бременост, но за се останато овој метод е неефикасен, па осигурајте се
  • Имајте резервен план – една пилула за секој случај не е излишно во случај нешто да тргне наопаку и треба да се дејствува брзо
  • Пресметување на овулацијата – иако таа може да се префрли е убаво барем во повеќето општи линии да знаете кога се најопасните и најбезбедните периоди за да бидете помирни.
Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.