Мистериозна структура пронајдена во близина на египетските пирамиди ! „Може да открие многу“ ! Видео

231

Заедно со висината на Големата египетска пирамида во Гиза, нејзината околина крие неверојатни тајни.

Неодамна, археолозите откриле мистериозна структура во облик на буквата L, која лежи скриена до овој антички споменик, кој се проценува дека бил изграден пред околу 4.500 години.

Она што ја прави оваа структура особено интересна е фактот дека има уште една „аномалија“ под неа, што сугерира дека оваа структура би можела да биде некој вид премин кон подлабоките делови на земјата.

Меѓународен тим на истражувачи од Јапонија и Египеткористел технологии како што се томографија со електрична отпорност и радар што продира во земја за да ја истражи областа на Западните гробишта во Гиза.

На овие гробишта биле погребани членовите на кралското семејство, вклучувајќи го и кралот Khufu, под чиј надзор била изградена Големата пирамида.

Потребни се дополнителни истражувања

Структурата што ја откриле покажува интересни карактеристики, што сугерира димензии од најмалку 10 метри. Анализите сугерираат дека по изградбата била наполнета со песок.

„Структурата што ги предизвикува аномалиите може да бидат вертикални варовнички ѕидови или шахти што водат до структурата на гробницата. Потребни се подетални истражувања за да се потврди оваа можност. Веруваме дека е важен континуитетот на плитката структура и длабоката голема структура“, велат истражувачите.

Ископувањата за да се утврди точно каква е структурата во облик на буквата еL сега се во тек, потврди првиот автор на студијата Motoyuki Sato од Japan’s Tohoku University за Live Science.

Не знаат за што се работи

Peter Der Manuelian, професор по Egyptology на Harvard University кој не бил вклучен во студијата, објасни зошто било потребно толку долго време да се направи потенцијално револуционерно откритие:

„Никој не го истражувал бидејќи немало ништо над земјата. Сè уште не сум сигурен што претставува оваа аномалија“, призна тој. „Но, секако вреди дополнително истражување, тоа може да ни открие секакви работи“, заклучува на крај.