Мистериозен подземен феномен во Атина

285
Експертите веруваат дека научните својства на мермерот можат да објаснат некои бизарни електромагнетни појави забележани во пештерата Давелис

Веќе на влезот можете да почувствувате чудна енергија што не доаѓа од овој свет, рече Димитриос Макридопулос за грчката пештера, што е поврзано со разни сведоштва и шпекулации за воени експерименти.

Скоро никој не го посетува мистериозното место во близина на Атина. Причината за тоа се бројните суеверија што само паранормалните истражувачи доаѓаат да ги истражат.

Пештерата Давелис се наоѓа на југозападната страна од планината Пендели, од каде некогаш произлегол материјалот за изградба на Партенон.

Пештерата Давелис близу Атина одамна е поврзана со надприродни феномени

Пештерата е именувана по разбојник од XIX век по име Давелис. Тој ја користел со својата банда како скривница и според легендата, имало лавиринт од тунели што воделе кон куќата на војвотката која му била љубовница.

На влезот во пештерата, во карпата се наоѓа црквата на пустиници од 12 век. Малку подлабоко во пештерата, се славеше на богот Пан, а остатоците што го потврдуваат ова можат да се видат во Археолошкиот музеј во Атина.


Посетителите на пештерата Давелис кажуваат дека електрониката не можат да ја контролираат, дека капе вода нагоре и сенишни гласови

Рељефи на поранешни патници може да се видат на еден од ѕидовите, вклучително и неколку англиски писатели од деветнаесеттиот и почетокот на дваесеттиот век. Постојат записи дека грчката армија извршила доверливи операции таму, поради што пештерата била затворена за јавноста. Исто така е поврзано со нуклеарно оружје, експерименти од Студената војна и бројни теории на заговор.Таа доби паранормален статус поради различните признанија на посетителите.

Тие, наводно, виделе како капе вода од подот кон врвот на пештерата, суштества што личат на мачки кои одат исправено, а со електронските уреди се случува нешто чудно – тие се гасат и се кршат кога сте во пештерата. Димитриос Макридопулос отсекогаш бил фасциниран од необични појави.

Голтајќи ги книгите за окултни појави, од детството до зрелоста, тој станал љубопитен за планината Пентели во форма на пирамида. Без оглед што е вистина, студија спроведена од Џорџ Д. Пападеас од Грчкиот институт за геологија и истражување на минерали во 2002 година вели дека има нешто необично во пештерата.

Византиските капели вградени во влезот на пештерата се потсетување на православните монаси кои некогаш дошле тука криејќи се од верски прогон

Научниците пронајдоа плоча збогатена со графит помеѓу слоевите на мермер, што ја прави планината добар спроводник на електромагнетни бранови. Покрај тоа, мермерот од оваа планина има одредени научни својства што доведуваат до добивање електричен полнеж во услови на висок притисок, што може да ги објасни бизарните електромагнетни појави, но и здравјето, како што се вртоглавица и дезориентираност.

На тој начин, Димитриос Папаниколау, професор по геологија на Универзитетот во Атина, кој ја студира Пентели од 1973 година, вели дека ништо паранормално не се случува на планините и дека науката објаснила сè.