Метеоролозите запалиле застрашувачки аларм ! На Европа ѝ се заканува температурен пекол, најлошото доаѓа наскоро | Видео

283

Во заедничкиот извештај објавен во понеделникот, Светската метеоролошка организација на Обединетите нации (WMO) и климатската агенција на Европската унија Copernicus, објавија алармантна вест: Европа се соочува со климатски промени со стапка двојно поголема од глобалниот просек.

Последиците од ова брзо затоплување и топење на глечерите се влошување на здравјето на луѓето и економската стабилност.

Имено, според извештајот насловен „Состојбата на европската клима“, Европа е сведок на пораст на температурите, а последните петгодишни просеци покажуваат пораст од 2,3°C во однос на прединдустриските нивоа.

Ова го надминува глобалниот просечен пораст од 1,3°C.

Последиците се страшни, почнувајќи од топлотен стрес и шумски пожари до силни топлотни бранови и губење на мразот. Една трошка надеж во услови на криза е зголемената зависност на континентот од обновливите извори на енергија.

Мрачна слика за иднината

Во извештајот се наведува дека Европа лани генерирала 43% од својата електрична енергија од обновливи извори на енергија (за разлика од 36% претходната година), надминувајќи ги фосилните горива втора година по ред. Оваа промена претставува можност за насочени стратегии за забрзување на транзицијата кон ветер, сончева и хидроенергија.

Elisabeth Hamdouch, заменик-шеф на Одделот за Copernicus во Европската комисија, ја истакна итноста на ситуацијата, нагласувајќи ја потребата од решителна акција за ублажување на влијанието на климатските промени.

Таа нагласи дека Европа мора да ги удвои напорите за исполнување на целите поставени во Парискиот климатски договор од 2015 година. Но, и покрај овие напори, извештајот дава мрачна слика за климатската иднина на континентот.

Март го одбележа 10-тиот последователен месец на рекордни месечни температури, при што температурите на површината на морето низ Европа го достигнаа своето највисоко годишно ниво во 2023 година. Економскиот биланс на катастрофи поврзани со временските услови и климата надмина 13,4 милијарди евра само во 2023 година.

Несреќите однесоа стотици животи

Carlo Buontempo, директор на Copernicus, го истакна широкото уништување предизвикано од екстремните временски настани, кои однесоа стотици животи и резултираа со значителни економски загуби.

Тој истакна дека топлотните бранови, шумските пожари, сушите и поплавите се се почести, што доведува до губење на мразот од глечерите, особено на Алпите.

И покрај овие мрачни статистички податоци, извештајот идентификува некои региони, како што се Скандинавија и Исланд, каде температурите останаа под просекот. Сепак, целокупниот тренд укажува на криза која се наѕира која бара итна и усогласена акција на регионално и глобално ниво.

„Додека светот се бори со последиците од неконтролираните климатски промени, Европа се наоѓа на критичен крстопат, соочена со предизвиците и можностите што ги носи континентот кој брзо се загрева“, се заклучува во извештајот.