Медицински лица алармираат на нова аномалија кај бебињата

1892

На медицински јазик се нарекува Аберантна десна артерија субклавија (ARSA).

Аномалија во циркулаторниот систем на срцето кај бебињата се почесто регистрираат докторите.

Таа е поврзана со појавата на четврта артерија. На медицински јазик се нарекува Аберантна десна артерија субклавија (ARSA) и претставува дополнителен четврти сад од долгата на аортата и во некои случаи може да доведе до проблеми со дишењето.

Проблемот се среќава кај само 2% од луѓето, како и кај нас веќе се воспоставуваат такви случаи кај уште неродени бебиња.

Присуството на ARSA се поврзува со некои хромозомски болести или т.н.. синдроми, во случајот на Даунов или Ди Џорџ, затоа лекарите брзаат да направат дополнителни истражувања за да се видат веројатности дека бебето да е носител на некои од синдром.

Идната мајка Валентина раскажува дека докторката ја видела четвртата артерија на нејзиното бебе при 4D преглед.

Потоа таа се консултирала со ехокардиолог, за да се потврди аномалијата. “Важно во случајот беше да се види дали” дополнителната “артерија не ги притиска останатите”, објасни Валентина.

За среќа при нејзиното бебе нема “податоци за васкуларен прстен”. Откако ја исклучија оваа опасност, на бебето веднаш му е направен и пренатален тест.

Кај него се зема крв од мајката, која се испраќа за истражување во странство. Пренатеталерн тест предвидува висок ризик за појава на синдром. Во случајот со Валја истражувањето е направено во Женева, Швајцарија. Докторите и објасниле на младата жена, дека кај нејзиното бебе не е забележано присуство на некои од генетските болести.

Мајките, кај кои се детектира присуство на ARSA, треба да останат смирени, додека се направат сите неопходни испитувања. Се уште нема категорични податоци за поврзаноста на ARSA со некои од синдром.

“Нема медицинско објаснување, но се поврзува и со лошиот начин на живот – загадениот воздух, загадената вода, третираните со хемија храна”, објасни уште Ваја. Таа ги повикува мајките да не паничата, но да бидат информирани за веројатноста. Редовните прегледи и задолжителните консултации со експертите за текот на нормална бременост.