Мажите и жените мастурбираат на различни начини

98

Мажите и жените мастурбираат од различни причини, објавија американските истражувачи.

Кај мажите, самозадоволството обично се поврзува со несоодветен пол, а кај жените – со желба да се добие дополнително задоволство за време на сексуалниот однос.

Овој заклучок беше направен по набљудувања и истражувања кај 7648 мажи и 8090 жени на возраст од 18 до 60 години.

Целта на анкетата беше да се разјасни колку често нејзините учесници мастурбираат, кога го правеле тоа последен пат, колку се задоволни од нивниот сексуален живот.

Така, мастурбираат почесто мажи кои пријавиле недостаток на секс во нивните животи. И овој ангажман играл компензаторна улога.

За жените, ситуацијата е спротивна: колку повеќе тие имаат секс, толку почесто тие се припишуваат на мастурбацијата како дополнителен стимул.

Статијата на истражувачите е објавена во Архива на сексуалното однесување.