„Математички принципи на филозофијата на природата“ на Исак Њутн пронајдена при чистење полица со книги

365

Копија од првото издание на „Математички принципи на филозофијата на природата“ на Исак Њутн, пронајдена на полицата за книги при чистење на куќа за време на пандемијата на коронавирусот. Продадена е на аукција за 25.000 евра.

„Математичките принципи на филозофијата на природата“ се смета за најголемо дело во историјата на науката, во кое физичарот го објаснува движењето на предметите и ги поставува темелите на теоријата на гравитацијата, која во тоа време беше повеќе од револуционерна.

Овој примерок од книгата датира од 18 век и се наоѓа во многу добра состојба, а аукциските куќи одбиваат копии ако, на пример, недостасува само една страница.

– Сите дојдоа и ме гледаа како го разгледувам ова историско дело. Поминавме многу нервозни 40 минути додека не го затворив вториот том и реков дека е комплетен и вреди 15.000 фунти, изјави службеното лице од аукциска куќа во Англија, надлежно за продажба на откритието.

Меѓу колекционерите, првите изданија на кое било дело од овој период достигнуваат неверојатни цени, па затоа не е изненадувачки што толку важна книга, во одлична состојба кога ќе се земат предвид нејзините години, ја достигна оваа сума.