Луѓето со слично однесување се познаваат по одењето

117

Научници под водство на Пјотр Словински од Универзитетот во Ексетер, Англија, откриле дека луѓето со слично однесување имаат исти особености на моторика на телото. Истражувањето е објавено во списанието Interface.

Научниците поаѓа од тоа дека секој човек поседува индивидуални погонски карактеристики (individual motor signature – IMS). Тие претставуваат фини разлики во движењата на телата меѓу луѓето, на пример брзина или вкочанетост.

Истражувачите го утврдиле ова со едноставна игра во која двајца учесници требало да ги имитираат движењата меѓусебно. Луѓето кои имале слични погонски карактеристики покажат организирано колективно однесување и можат полесно да се координираат меѓу себе при меѓучовечки односи.

Според научниците IMS може да даде идеја за состојбата на менталното здравје и на таков начин се јавува почва за персоналните предвидување, дијагностицирање и лекување во иднина.

“Се покажува дека луѓето обично се стремат да комуницираат со оние кои личат на нив самите. Нашето истражување исто така покажува дека движењата дале идеја за однесувачките карактеристики на човекот.

На таков начин тоа може да се користи во иднина за дијагностика на пациенти во одредени услови, да се открие како се движат тие и како реагираат на другите .

Претходно психолозите од Каролинскиот институт открија дека луѓето со психички растројства почесто избираат партнери со истата дијагноза, каква што имаат самите тие.