Луѓето се жалат на “најлошата настинка во животот”, но зад неа можеби стои – ковид ! Обрнете внимание на овие пет работи

333

Поради дистанцирањата и маските, луѓето не успеале да изградат имунитет, па експертите стравуваат од опасната сезона на групот.

Сѐ повеќе луѓе се погодени од најлошото настинка што ја доживеале, поради што постојат неколку причини. Делумно, обичната настинка е тешка затоа што луѓето го загубија имунитетот или не успеале да го изградат, како претходните години. Поради социјалната дистанца, маските и другите мерки, вирусите се шират помалку, така што имунитетот помалку е трениран.

Но, професорот Tim Spector предупредува дека луѓето можат да се чувствуваат ужасно поради присуство на ковид, пренесува THE SAN.

Сѐ повеќе невообичаени симптоми, благи кај вакцинираните

„Обединетото Кралство сѐ уште има повеќе случаи отколку поголемиот дел од Европа и верувам дека ова се двете главни причини; првата е недостатокот на маски и социјална дистанца, а втората е затоа што не ги знаеме симптомите“, предупредува Spector.

Истражувањата покажуваат дека првите пет симптоми на ковид кај луѓе кои се вакцинирани со двете дози, се: главоболка, течење на носот, кивање, болки во грлото и губење на мирис.

“Треба да внимаваме на работи како што се болки во грлото, течење на носот и кивање. Класичните три симптоми – кашлица, треска и губење на мирис – се поретки денес, но меѓу официјалните упатства тие сѐ уште стојат како најчести.

Без ажурирање на советите, ги пуштаме луѓето во домовите за стари лица, училишта, работните места и големи собири што покажуваат познати знаци на ковид.

“Околу еден од 80 луѓе во Обединетото Кралство има ковид, ако не сфатиме дека овие симптоми слични на настинка можат да бидат ковид, ќе продолжиме да одржуваме високи бројки, ставајќи непотребно оптоварување врз исцрпената здравствена заштита”.

Д-р Philippa Kaye, доктор по општа пракса во Лондон, потврди дека бројот на настинки е поголем од вообичаеното за овој период од годината низ целата земја.

Таа изјави за BBC: “Ние всушност видовме зголемување на настинки и вирусни инфекции. Се дружиме и се мешаме на начин што не сме го мешале во последните 18 месеци.

За време на овие први блокади, видовме дека се намалува бројот на други инфекции (освен ковид). Веруваме дека ова првенствено се должи на ограничувањата на средбите”.

Исто така, не е безбедно да се претпостави дека немате ковид, само затоа што сте вакцинирани, додава.

Истражувањата покажаа дека со текот на времето, заштитата од вирусна инфекција значително опаѓа.

Дистанцирајте се малку, полесно е

Професорот Спектор додава: “Полесно е да работите дома, поминете неколку дена дома ако се чувствувате лошо. Ако сте настинати, само помислете, тоа може да биде ковид. Останете подалеку од другите додека не направите тест”.

Една неодамнешна студија објавена во New England Journal of Medicine покажа дека ефикасноста против симптоматски заболувања се намалила од 90% на 65% во САД во споредба со делтата.

Но, како што деновите стануваат постудени, професорот Anthony Harnden, заменик-претседател на комисијата за вакцинација и имунизација, верува дека ситуацијата и онака ќе се влоши, а не само поради ковид.

Тој истакна дека нискиот имунитет на грип „може да биде потенцијално поголем проблем оваа зима отколку ковидот“.

„Последните неколку години имавме многу, многу мала преваленца на грип, особено скоро ниту една за време на изолацијата, и знаеме дека кога грипот циркулира во многу мал број, имунитетот на населението опаѓа“, рече тој.

Се смета дека Велика Британија може да ја доживее најлошата стапка на смртност во последните 50 години, бидејќи способноста на населението да се бори против вирусот е ослабена.