Сосот од шафран во комбинација со лосос и зелени тестенини дава совршено јадење.
Лососот во сос од шафран со зелени тестенини е рецепт што ќе ве воодушеви. Подгответе го лососот на малку поинаков начин, овој рецепт е едноставен, а јадењето е подготвен за сервирање за нешто повеќе од половина час.
Лосос во сос од шафран со зелени тестенини
Потребно
- 60 дкг филе од лосос
- 2,5 дкл бело вино
- грам шафран
- 2 лажички кромид во гранули
- четвртина од лимон
- 2 дкг путер
- 12 дкг сирење маскарпоне
- 15 дкг зелени тестенини
- пипер
- сол
Подготовка
Варете ги зелените тестенини во согласност со упатствата на пакувањето. Маринирајте го лососот со сол и црн пипер.
Загрејте го виното и додадете го шафранот да стои во водата. Ставете ги коцките лосос на тава со путер и пржете ги од сите страни. Кога ќе завршат, извадете ги на топло место. Додадете кромид и бело вино со шафран во маснотиите од пржењето и варете додека не се намали на половина.
Додадете сирење и неколку капки сок од лимон и измешајте. Промешајте го преостанатиот путер и кога ќе го добиете сосот тогаш можете да започнете со сервирање.
Лососот во сос од шафран со зелени тестенини е подготвен и се служи топло.