Наведената цел на петицијата е да се изврши притисок врз европските институции да го забранат овој додаток и да бараат од земјите-членки на ЕУ да дејствуваат.
Невладината организација Foodwatch, French association League Against Cancer и French nutritional app Yuka, во вторникот покренаа заедничка петиција со цел да се забрани aspartame, контроверзниот засладувач потенцијално опасен по здравјето.
Наведената цел на оваа петиција е да се изврши притисок врз европските институции да го забранат овој адитив и да побараат од земјите-членки на ЕУ да дејствуваат, се наведува во заедничката изјава.
Петицијата е дистрибуирана до единаесет европски земји, од кои девет се на ЕУ, а две се земји кои не се членки на ЕУ – Германија, Австрија, Белгија, Шпанија, Франција, Италија, Ирска, Луксембург, Холандија, Обединетото Кралство и Швајцарија.
Според Foodwatch, aspartame е присутен во повеќе од 6.000 производи, особено оние со ознака „без шеќер“, како што се одредени газирани пијалоци, јогурт означен со 0% или гуми за џвакање. Во Франција е одобрен во 1988 година и предизвика дебата за ризиците и можните негативни здравствени ефекти.
Ризик што може да се избегне
Во 2023 година, Светската здравствена организација (WHO) го класифицира како веројатно канцероген за луѓето.
„Нема причина да дозволиме луѓето да бидат изложени на ризикот од рак кој е целосно избегнат и бараме од нашите носители на одлуки да преземат одговорност и да го забранат“, повика Philippe Bergerot, претседател на League against Cancer, во заедничкото соопштение за печатот.
Други студии забележале ризици поврзани со дијабетес или предвремено породување поврзани со потрошувачката на aspartame.
Овој додаток, кој може да се идентификува на етикетите со бројот Е 951, е повторно одобрен во 2013 година од EFSA, European Food Safety Agency одговорна за евалуација на производите на европскиот пазар на храна.
Но, Foodwatch, League Against Cancer и Yuka се загрижени поради конфликт на интереси, посочуваат во нивното соопштение.
Имено, речиси три четвртини од студиите за aspartame, а EFSA го смета за сигурен, биле финансирани или под влијание на (прехранбената) индустрија, што ја доведува во прашање веродостојноста на проценката на ризикот, а со тоа и одобрувањето на aspartame дадено од оваа европска институција, според извештајот на Foodwatch за aspartame објавен во вторникот.
Овие три субјекти за заштита на потрошувачите и здравјето веќе започнаа заедничка кампања против нитритните соли во храната кон крајот на 2019 година поради нивната улога во појавата на одредени видови на рак на дигестивниот систем, што резултира со промени на рецептите од одредени производители.