КОСМИЧКА АПОКАЛИПСА | Темната страна на галаксијата носи масовно изумирање! Забележана е чудна случајност: Од каде доаѓаат овие тела што ја погодија Земјата?

560

Зачестеноста на ударите на небесните тела драстично скока на секои 30 милиони години, а тоа се совпаѓа со вториот космички циклус.

Тектониката на плочите, теорија која беше толку револуционерна што поминале децении пред да биде прифатена од геолозите, на многу начини требаше да биде светиот грал што ќе ја објасни историјата на Земјата.

Но, колку и да создаде јасна слика за поместувањата на континентите, жариштата на вулканите, па дури и поместувањата на половите, важен дел од сложувалката недостасува.

Космичка судбина

Како што истакнува професорот по геологија и еколошки студии Michael Rampino, првата индикација дека Земјата е обликувана од космички сили ја дале физичарот Luis Alvarez и неговиот син Walter, геолог.

Двајцата беа првите што во 80-тите ја предложија тезата дека масовното изумирање во доцна креда, пред 66 милиони години, било резултат на разурнувачки удар на астероид или комета.

Наскоро, по нивните стапки продолжија Dave Raup и Jack Sepkoski, кои покажале дека низ историјата на Земјата, масовното изумирање се случува периодично, на секои 26 милиони години. За целосна слика, на научниците им недостасуваат податоци.

Основните остатоци – кратери останати од ударот на небесните тела – се релативно малку на број, бидејќи тие често се бришат од ерозија и површината на Земјата постојано се менува. На пример, речиси е невозможно да се најдат на дното на океанот, имајќи предвид дека океанската кора е релативно млада – стара е само 180 милиони години.

Чудна случајност

Но, анализата на достапните податоци за кратерите покажува невообичаена правилност – фреквенцијата драстично се зголемува на секои приближно 26-30 милиони години. Фреквенција што се совпаѓа со онаа на масовните изумирања.

„Останува прашањето од каде доаѓаат тие тела кои удираат во Земјата“, вели проф. Rampino.

Постојат само два можни извори: едниот е астероидниот појас, кластер од карпести небесни тела помеѓу Марс и Јупитер. Но, астероидите, дури и ако некој бидат исфрлени од кревката гравитациска рамнотежа на Сонцето, појасот и Јупитер и биле упатени кон Земјата, тешко дека би паѓале во правилни интервали на секои 30 милиони години.

Останува само Оортовиот облак – тркалезни ледени објекти на самиот раб на Сончевиот систем, кој е само малку ја задржува гравитацијата на нашата ѕвезда.

Облак полн со остатоци од создавањето на нашиот систем

Оортовиот облак во однос на остатокот од Сончевиот систем. Целиот наш систем, заедно со Плутон и други објекти во далечниот Куперов појас, се вклопува во мал син правоаголник

Со оглед на огромното растојание од 50.000 до 200.000 астрономски единици (Земјата е оддалечена на една од Сонцето а далечната џуџеста планета Плутон 30-50), милијарди од овие објекти од рамнотежа лесно ги исфрла гравитацијата на ѕвездата која поминува релативно блиску до Сончевиот систем или голем облак на водород или меѓуѕвездена прашина.

„Но, тоа сè уште не објаснува од каде доаѓа правилноста на таквите удари на секои 30 милиони години“, истакнува Rampino.

Објаснувањето се наметнува само од себе, со оглед на тоа што уште еден космички процес го следи истиот временски интервал. Орбитирајќи околу Млечниот Пат, Сончевиот систем патува горе-долу во однос на рамнината на галактичкиот диск, како коњаница на рингишпил.

Времето на еден период е приближно 60 милиони години, што значи дека на секои 30 милиони години, Сончевиот систем минува низ галактичкиот диск, во кој материјата е погуста, а плимните сили на галаксијата посилни. Телата кои Сонцето цврсто ги држи за себе не чувствуваат гравитациски нарушувања, но на камчињата и на коцките мраз во Оортовиот облак им треба само мал стимул да полетаат кон Сонцето.

Темната страна на нашата галаксија

Конечното објаснување дојде дури во 2014. година – астрофизичарите Lisa Randall и Mathew Reece од Harvard истакнале дека темната материја е одговорна за најголемите „преуредувања“ во Оортовиот облак.

Речиси ништо не се знае за егзотичната материја, освен дека таа постои и сочинува речиси 85 отсто од масата на нашата галаксија. Сè што гледаме, од атоми до ѕвезди, сочинува само 15 проценти од нашата галаксија, додека остатокот паѓа на нешто што нема влијание врз електромагнетното зрачење.

Знаеме дека нешто сигурно постои, имајќи предвид дека гравитацијата е несомнено измерена. Без гравитација, темните материи на галаксијата би се распаднале, а јасно е измерен и начинот на кој ротира светлината.

Мерејќи ги малкуте податоци кои воопшто можеме да ги добиеме, Randall и Reece утврдиле дека дел од темната материја може да се концентрира во дискот на галаксијата. И со поминување низ дискот на нашиот Млечен Пат, тој на секои 30 милиони години испраќа стотици и илјадници ледени и камени предмети до Сонцето и Земјата. Многу од нив Сонцето ги топи, многумина ги собира нашиот голем брат Јупитер. Но, не се потребни стотици за да се удри во Земјата, доволен е само еден.