Колбасите и шунката водат до рак

966

Конзумирањето на колбаси, шунка и други видови преработено месо може да доведе до развој на рак на дебелото црево, а сличен ризик постои и кај јадење на црвено месо, предупреди Светската здравствена организација (СЗО).

Откритијата беа направени врз основа на податоци од 800 студии, обработени од Светската агенција за истражување на ракот (САПР), според кои се откриени “задоволителни докази дека употребата на преработено месо предизвикува рак на дебелото црево”. Во оваа категорија се заробени меса кои биле солени, фалсификувани, пушени – хотдози, колбаси, говедско месо на чепкалка, суво месо, конзервирано месо или месни сосови.

Откритијата ја поддржуваат “препораката за ограничување на внесот на месо” – особено во преработена форма, изјавија од САПР. “Со оглед на големиот број луѓе кои консумираат преработено месо, глобалното влијание врз ширењето на ракот е од општествено значење”, се вели во соопштението на организацијата.

И покрај предупредувањата, ризикот поединец да се разболи од рак на дебелото црево поради преработено месо е статистички мал, но се зголемува паралелно со потрошувачката на производот. “Секои 50 грама обработено месо за исхрана на ден го зголемуваат ризикот од рак на дебелото црево за 18%”, се вели во соопштението. Во однос на црвеното месо – говедско, телешко, свинско, јагнешко месо, овца, коњско или од коза, истражувањето открило “силни” докази за предизвикување на рак, но не доволно за да го помести во иста категорија со причинители на рак како цигарите, азбестот и преработеното месо.

Црвеното месо го зголемува ризикот за развој на рак не само на дебелото црево, но и на панкреасот и простатата. Според откритијата на САПР, околу 34 000 смртни случаи во светот секоја година се должат на исхрана, богата со преработено месо. Производителите на месо од своја страна ги критикуваа откритијата, прогласувајќи ги за невистинити. Од северноамериканскиот институт за месни производи изјавија дека податоците на САПР “се изопачени податоци за да обезбедат специфичен резултат”.