Карл Јунг | Не може од човекот да излезе она што во него не постои

719

Има луѓе кои мислат дека ширењето на позитивната енергија може да се научи.

Познатиот психијатар Карл Густав Јунг пишувал во своите книги за расипаните луѓе и зборувал дека тие не можат да бидат добри.

Еве како говорел Јунг:

Има луѓе кои мислат дека ширењето на позитивната енергија може да се научи, дека постојат фрази, зборови или реченици кои создаваат позитивна енергија сами по себе.

Не е така.

Енергијата, позитивна или негативна, се наоѓа во човекот.

Не може од човекот да излезе она што во него не постои. Да можеме да го шириме мирот, мораме прво да се наполниме со мир.

За да можеме да шириме радост, мора прво срцето да нѝ биде радосно.

Во спротивно, и зборовите на најголемата утеха ќе звучат како напад од устата на незадоволениот човек.