Како треба да го промените вашиот живот за да се заштитите од рак на дојка?

764

Ракот на дојка е еден од најсмртоносните и се почесто се појавува.

Ниту една жена не е осигурина без разлика дали е во млада, средна или постара возраст. За да се спречи рак на дојка може да промените некои навики во животот.

Земање на мали дози аспирин

Истражувањата докажаа дека малите дози аспирин дневно го намалуваат кардиоваскуларниот ризик. Студиите за влијанието на аспиринот во превенцијата на рак на дојка ги потврдуваат информациите за позитивното дејство и спречување на оваа болест. Калифорниски научници утврдиле дека ризикот од рак на дојка се намалува за околу 16% при редовно земање на мали дози аспирин на ден.

Апстиненција од алкохол

Придобивките од алкохолот се контрадикторни. Неговите приврзаници сметаат дека една или две чаши вино на ден имаат позитивни ефекти за здравјето. Но постојат студии кои покажуваат дека жените кои пијат во просек околу 14 пијачки неделно (т.е. по 2 чаши алкохол на ден) имаат близу 35% поголем ризик од рак на дојка.

Запирање на хормонални таблети

Контрацептивни апчиња водат до зголемување на ризикот од рак на дојка кај подолг прием. Другите видови хормонални терапии се исто така ризични, вклучувајќи ги и оние за контрола на симптомите на менопауза.

Загадувањето на воздухот

Жените кои живеат во области со загадена животна средина и валкан воздух се со поголем ризик од развој на малигни тумори на млечната жлезда. Најдобрата превенција е животот во незагадени области, како и истакнување на зелените извори на енергија, користење на прочистување системи кои го намалуваат ризикот од малигни промени и вродени дефекти.

Престанете да седите долго време

Звучи невозможно, особено за луѓето кои работат на биро во седечка положба, но е факт. Долготрајното седење има погубни ефекти врз здравјето и доведува до бројни смртоносни болести, меѓу кои и ракот на дојката.

Не избегнувајте го доењето

Ако сте бремени или ви претстои зачнување, размислете сериозно за доењето. Не се откажувајте од него во името на убавината на градите. Доењето е процес кој има огромно значење за бебето и вашето здравје. Тоа ги балансира хормоналните процеси во телото на бебето и мајката и ве штити од малигни промени во функционална ткиво на дојките.