Како ова на сите им се провлекло ? Откриен досега непознат дел од срцето кој е причина за многу проблеми

424

Идентификуван е нов тип на клетка во срцето што е поврзан со регулација на срцевиот ритам, а откритието ветува дека ќе го подобри нашето разбирање за кардиоваскуларните дефекти и болести, откако овие клетки ќе бидат поопширно проучени.

Новата клетка е вид на глијални клетки, кои ги поддржуваат нервните клетки, како астроцитите во централниот нервен систем (мозокот и ‘рбетниот мозок). Наречени nexus glia, тие се наоѓаат во одливниот тракт на срцето, местото каде што се наоѓаат многу вродени срцеви мани, пишува Science alert.

Новиот тип на клетки најпрво е пронајден кај зебрастета риба, пред да биде потврден и во срцата на глувчето и на луѓето. Експериментите на риби откриле дека пулсот се зголемува кога ќе се отстранат клетките; а кога генетското уредување го блокирал развојот на nexus glia, отчукувањата на срцето станале неправилни.

„Не ја знаеме целосно функцијата на овие клетки, но концептот дека ако се ослободите од нив, вашиот пулс се зголемува, може да го поврзе ова со конкретни случаи на болеста“, вели биологот Cody Smith од Универзитетот во Notre Dame, во Индијана.

Nexus glia клетки играат важна улога во регулација на срцето

„Мислам дека овие глијални клетки би можеле да играат прилично важна улога во регулацијата на срцето. Ова е уште еден пример за тоа како проучувањето на основната невробиологија може да доведе до разбирање на многу различни нарушувања.”

Пронаоѓањето на клетките на nexus glia барало многу детективска работа. Претходно се сметало дека астроцитите во облик на ѕвезда (астроглија) може да се најдат само во мозокот и ‘рбетниот мозок, иако „процеси слични на глија“ веќе биле забележани во срцето.

Клетките на астроглијата се важни за централниот нервен систем бидејќи помагаат во одржувањето на клеточната средина за невроните и исто така им обезбедуваат поддршка и хранливи материи. Затоа, се чини веројатно дека тие треба да се најдат и во периферниот нервен систем (преостанатите нерви во телото), заклучија истражувачите.

Различни типови на глијални клетки со својства на астроглија се пронајдени во други органи, вклучително и панкреасот и белите дробови, но нивната функција сè уште не е добро разбрана. Ова го довело тимот до срцето во потрага по нови типови на клетки.

„Мислев дека ако можеме да најдеме нов клеточен дел од кардиоваскуларната сложувалка, тоа би можело да биде основа за идната работа“, вели биологот Nina Kikel-Coury од Универзитетот Notre Dame.

Клетките можат да бидат поврзани со различни медицински состојби

Се разбира, комбинацијата на научни техники, вклучително и сликање со time-lapse и секвенционирање на една клетка, открило присуство на нексус глија кај зебрастите риби, глувчето и човечкото ткиво, во клетките кои се чини дека ја поддржуваат работата и регулацијата на срцето.

Штом ќе ги откриеме овие клетки, ќе биде потребно повеќе време да се научи за нивните улоги и функции, но тие потенцијално би можеле да се поврзат со различни медицински состојби – вклучувајќи нешто што се вика дисавтономија, предизвикана од дефекти во автономниот нервен систем, систем кој мозокот го користи за контрола на неволните физиолошки процеси како што се срцевиот ритам и дишењето.

Друг можен начин за идно истражување е да се анализираат другите клучни органи во телото за клетки слични на нексус глија – тие би можеле да бидат скриени, тајно обезбедувајќи клучна поддршка за начинот на кој функционираат нашите биолошки системи.

“За мене, дефиницијата за голема наука е нешто што откривате, што покренува уште повеќе прашања, а ова е, мислам, дефиницијата на тоа”, вели Smith.

“Откритието е дека сега имаме 100 прашања за кои не ни знаевме дека постојат, па ги следиме за да го истражиме овој пат кој никогаш претходно не бил проучуван.”