Како да одгледате успешно дете

327
Edgar “Injap” Sia II

Милијардерот Edgar “Injap” Sia II (40), еден од најбогатите жители на Филипини, своето искуство го опиша во книгата „Животни принципи“, во која ги советува родителите како да ги воспитуваат успешно своите потомци.

Кога тој имал 26 години станал сопственик на ланец фаст-фуд рестораните, а минатата година списанието „Форбс“ го стави на листата најмлади милијардери од Азија.

Сија рече дека родителите го научиле дека работата се исплатува.

– Не може веднаш да се очекува успех, па така Sia II потсетува како неговите родители од ништо направиле продавница, а плодовите од макотрпната работа почнале да се чувствуваат многу подоцна.

Во семејниот маркет наследникот работел од детството и тоа од осум години, па сега ги советува родителите на децата им даваат разни задачи, затоа што така се развива одговорноста.

– Важно е и родителите да им пренесуваат на децата вредности, кои ќе им овозможат да останат стабилни и приземјени, без разлика што ќе им се случи, дали станува збор за чекање на плодовите од некоја инвестиција или пак во случај да стане милионер, затоа што, тврди Sia II, „најпотребна ќе им биде смиреноста, за да не летаат високо во облаци“.