Излегува дека стресот не убива…

295

Стресот е еден суптилен и тивок убиец, потсетува A Plus. Сите знаеме колку е важно да го намалиме нивото на стрес во секојдневниот живот, бидејќи спротивното доведува до опасност од срцев удар или мозочен удар.

Но знаете што всушност е она што ги прави тензиите и ја зголемува толку смртоноста?

На ова прашање се обидува да одговори д-р Шарон Бергкуист во новото TED предавање. Според нејзе стресот не е само емоција, туку физичка реакција која е насадена кај секој човек. Кога сме под стрес премногу често и премногу долго, тоа доведува до промени во мозокот ни и оштетува бројни органи во нашето тело.

При стрес се двојат три хормони, меѓу кои адреналин и кортизол. Тие се движат низ телото и го поставуваат почетокот на процесот кој може да доведе до атеросклероза. Кога мозокот ќе утврди стрес, тоа доведува до нарушувања во желудечната активност и го прави желудникот повеќе нервозен и предизвикува промени во составот на бактериите кои се наоѓаат таму.

Хроничниот стрес го зголемува апетитот, што е лошо за луѓето со проблеми тежина. Високите нивоа на кортизол помагаат за акумулирање холестерол. Не остануваат недопрени и имунолошките клетки кои стануваат подложни на инфекции. На долг рок се развива отпорност кон инсулин, што ја прави потешка борбата со дијабетесот.

Акни, губење на концентрација, замор, губење на косата, сексуална импотенција, замор и раздразливост – сето тоа се непријатни феномени, кои исто така се стимулираат од хроничниот стрес.

Ако сакате да живеете долг живот, задолжителното преземе чекори за да се намали нивото на хроничен стрес, советува докторката. Тоа е затоа што стресот влијае негативно на теломерите. Тоа се завршетоци на хромозомите, кои често ги поврзуваат со клучот на стареењето.

Животот секогаш ќе биде поврзан со стресни ситуации, но она што е важно за телото и мозокот, е начинот на кој вие реагирате на нив. Ако погледнете на овие ситуации како на предизвици кои може да ги контролирате и надминете, а не како на закани, ќе се претставувате подобро краткорочно и ќе бидете здрави во долг рок.