ИЗДАДЕНО СУРОВО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ | Додека се справуваме со пандемијата, нешто многу полошо ни се заканува: “За тоа, нема вакцина. Без итни мерки, катастрофата е неизбежна”.

790

Во последните 20 години, смртноста поврзана со топлина кај луѓето на возраст над 65 години е зголемена за повеќе од 50%.

Глобалното затоплување веќе влијае на здравјето на луѓето толку многу што итните мерки поврзани со климатските промени не можат да се одложат додека светот се справува со пандемија на коронавирус, предупредија во понеделникот медицинските списанија ширум светот, пишува Science Alert.

“Здравјето веќе е нарушено од глобалната температура и уништувањето на природниот свет”, пишува во едиторијалот објавен во повеќе од 220 водечки списанија пред климатскиот самит COP26 во ноември.

Од пред-индустриската ера, температурите се зголемени за околу 1,1 степен.

Многу здравствени проблеми

Едиторијалот напишан од главните уредници на списанието, вклучително и Lancet, East African Medical Journal, Revista de Saude Publica и International Nursing Review, се тврди дека се предизвикани голем број здравствени проблеми.

„Во последните 20 години, смртноста поврзана со топлина кај луѓето на возраст над 65 години се зголемила за повеќе од 50%“, се вели во статијата.

“Повисоките температури доведоа до зголемена дехидрација и губење на функцијата на бубрезите, дерматолошки малигни заболувања, тропски инфекции, негативни последици од менталното здравје, компликации од бременоста, алергии и кардиоваскуларни и белодробни морбидитет и морталитет”.

Редакцијата, исто така, предупреди на пад на земјоделското производство, што ги попречува обидите да се намали неисхранетоста. Овие ефекти, кои најсериозно ги погодија најранливите групи како што се малцинствата, децата и посиромашните заедници, само се почеток, стои во предупредувањето.

Тоа штетата што нема да можеме да ја вратиме

Како што стојат работите, глобалното затоплување може да достигне + 1,5 степени Целзиусови на прединдустриско ниво околу 2030 година, според Меѓувладиниот панел на ОН за климатски промени.

Тоа, заедно со постојаното губење на биолошката разновидност, е ризик за “катастрофална штета на здравјето што ќе биде невозможно да се врати“, предупреди редакцијата. „И покрај неопходната глобална преокупација со Ковид-19, едвај чекаме да помине пандемијата за да ги намалиме емисиите.

Во изјавата пред едиторијалот, шефот на Светската здравствена организација Tedros Adhanom Ghebreyesus изјави: “Ризиците што ги носат климатските промени може да го намалат ризикот од било која болест”.

“Пандемијата ковид-19 ќе заврши, но нема вакцина за климатската криза. Секоја акција преземена за ограничување на емисиите и затоплувањето нѐ приближува до поздрава и побезбедна иднина”.

Повик за итен одговор

Уредникот забележа дека многу влади одговориле на заканата од „Ковид-19“ со “невидено финансирање” и повика на „сличен итен одговор“ за еколошката криза.

Притоа, тие ги нагласуваат предностите на таквиот одговор. “Подобриот квалитет на воздухот ќе донесе здравствени придобивки што лесно ќе ги надоместат глобалните трошоци за намалување на емисиите”, се вели во статијата.

Авторите исто така рекоа дека “владите мора да направат фундаментални промени во начинот на кој се организирани нашите општества и економии и како живееме”.