КАТАСТРОФА ЗА НАШИОТ НАЧИН НА ЖИВОТ | Интернет апокалипсата може да остави милиони без ЕГЗИСТЕНЦИЈА

731

Резултатите од силната сончева бура може да бидат катастрофални за нашиот модерен начин на живот. Мрежните оператори мора сериозно да ја сфатат заканата од екстремното сончево време.

Сонцето постојано ја опсипува Земјата со прилив на магнетизирани честички познати како сончев ветер. Магнетниот штит на нашата планета генерално го спречува овој електричен ветер да предизвика вистинска штета на Земјата или нејзините жители, испраќајќи ги овие честички да се лизгаат кон половите и да остават зад себе пријатна аурора, пишува Science Alert.

Но, понекогаш, околу секој век, тој ветер прераснува во целосна сончева бура и, како што предупредува новото истражување презентирано на конференцијата за комуникација со податоци SIGCOMM 2021, резултатите од таквото екстремно вселенско време може да бидат катастрофални за нашите модерни животни стилови.

Интернетска апокалипса

Имено, силна сончева бура би можела да го турне светот во „интернетска апокалипса“ што би можела да остави голем дел од општеството офлајн со недели или месеци, напиша Sangeetha Abdu Jyothi, доцент на University of Irvine, California, во новата научна статија.

“Она што навистина ме натера да размислувам за ова е дека пандемијата ни покажа дека светот е неподготвен. Немаше протокол за ефикасно решавање на проблемот, а истото важи и за отпорноста а интернетот”, изјави je Abdu Jyothi за WIRED. “Нашата инфраструктура не е подготвена за голем сончев настан.”

Дел од проблемот е што екстремните сончеви бури (кои се нрекуваат и исфрлања на коронарна маса) се релативно ретки. Научниците проценуваат дека веројатноста за екстремно вселенско време што директно би влијаело на Земјата е помеѓу 1,6% и 12% по деценија, според работата на Abdu Jyothi.

Настанот Carrington

Во поновата историја, снимени се само две такви бури, едната во 1859 година, а другата во 1921 година. Претходниот инцидент, познат како настан Carrington, создаде толку сериозно геомагнетно нарушување на Земјата што телеграфските жици се запалиле и поларната светлина – обично видлива само во близина на половите на планетата – може да се видат во близина на екваторијална Колумбија.

Помалите бури можат да зададат удар. Еден во март 1989 година ја затемни целата канадска провинција Quebec девет часа.

Оттогаш, човечката цивилизација станува сѐ повеќе зависна од глобалниот Интернет и потенцијалните влијанија на големата геомагнетна бура врз оваа нова инфраструктура во голема мера не се истражени, изјави Abdu Jyothi. Во својата нова статија, таа се обиде да ги истакне најголемите слабости во таа инфраструктура.

Проблем со подводните интернетски кабли

Добрата вест е дека локалните и регионалните интернет конекции најверојатно се изложени на мал ризик од оштетување бидејќи самите оптички кабли не влијаат на геомагнетски индуцирани струи, се вели во статијата.

Сепак, долгите подводни интернет кабли што ги поврзуваат континентите се друга приказна. Овие кабли се опремени со репетитори за засилување на оптичкиот сигнал, кои се распоредени во интервали од приближно 50 до 150 километри. Овие репетитори се чувствителни на геомагнетни струи, а целите кабли можат да станат бескорисни ако се исклучи дури и еден репетитор, тврди весникот.

Доколку доволно подводни кабли би откажале во одреден регион, тогаш цели континенти би можеле да бидат отсечени еден од друг, напиша Abdu Jyothi. Покрај тоа, нациите на високи географски широчини, како што се Соединетите држави и Обединетото Кралство, се многу почувствителни на сончевото време отколку нациите на пониските географски широчини.

Во случај на катастрофална геомагнетна бура, најверојатно прво ќе бидат исклучени тие земји на големи географски широчини. Тешко е да се предвиди колку време ќе биде потребно за поправка на подводната инфраструктура, но Abdu Jyothi сугерира дека се можни големи прекини на интернетот со недели или месеци.

Губење егзистенција

Во меѓувреме, милиони луѓе би можеле да го загубат изворот на приход и егзистенција.

“Се проценува дека економското влијание на еднодневните прекини на Интернет во САД е повеќе од седум милијарди долари”, напиша Abdu Jyothi во својот труд. “А што ако мрежата остане надвор од функција со денови, па дури и месеци?”

Ако не сакаме да дознаеме, мрежните оператори треба сериозно да ја сфатат заканата од екстремното сончево време, бидејќи глобалната интернет инфраструктура неизбежно се шири. Поставувањето повеќе кабли на пониски географски широчини е добар почеток, тврди Abdu Jyothi, како и развивање тестови за отпор кои се фокусираат на ефектите од големите дефекти на мрежата.

Кога ќе дојде следната голема сончева бура, луѓето на Земјата ќе имаат околу 13 часот да се подготват за нејзиното доаѓање, додаде таа. Да се надеваме дека ќе бидеме подготвени максимално да го искористиме времето кога таа неизбежно ќе пристигне, пишува Science Alert.