“Идеалното Време за Ручек за Успешно Губење на Тежина”

346

Д-р Река Б. Кумар истакнува дека кога станува збор за губење на тежината, доследноста е многу важна, а и времето на оброците има голема улога.

Препорачува да се јаде ручек помеѓу 10 и 14 часот, или четири до пет часа по појадокот, кога нивото на шеќер во крвта е стабилно. На пример, ако појадувате околу 8 часот, ручекот треба да биде околу 12 или 13 часот.

Студија од Northwestern Medicine ја поддржува оваа методологија, вели д-р Кумар, нагласувајќи дека времето за вечера треба да го следи истиот распоред како и претходните оброци, со не повеќе од четири до пет часа помеѓу ручекот и вечерата.

Д-р Кумар советува и за здрава закуска, со контролирање на големината на порцијата и консумирање на нешто со протеини, како свежо сирење со боровинки или бадеми со маснотии.

Ова може да помогнат да се избегне прејадувањето и да се осигура подолг временски интервал помеѓу оброците.