Храбри жени | Колку навистина се важни медицинските сестри за пациентите

415

Резултатите од едно големо истражување спроведено во Европа покажале дека пациентите почесто умираат по рутински операции таму каде што медицинските сестри не се доволно образовани и стручни.

Со анализа на повеќе од 400.000 извештаи од пациенти е утврдено дека во болниците каде што сестрите се грижеле за помал број на пациенти и смртноста била помала. Во Велика Британија од минатата година на медицинските сестри им е потребна факултетска диплома.

Ова е најголемото истражување од овој вид во Европа, спроведено од страна на неколку универзитети, како европски, така и некои од САД.

Во истражувањето се тврди дека секој дополнителен пациент за кој треба да се грижи медицинска сестра ја зголемува можноста за смртност на пациентите за седум отсто во рок од 30 дена од денот на приемот во болница поради операција.

Меѓутоа, се додава дека оваа стапка се намалува доколку станува збор за медицински сестри со диплома.

Нивото на образование на медицинските сестри и бројот на пациенти за кои тие се грижат значително варира од држава до држава. На пример во Норвешка и Шпанија медицинските сестри се најобразовани. Во Англија медицинските сестри просечно се грижат за 8,8 пациенти, во Норвешка за 5,2, а во Ирска за 6,9 пациенти.

Н О В О !!!

Бидете и вие дел од фамилијата на my World

Регистрирајте се! https://cbw.to/4d9crg

Повеќе за Cashback на следниов линк: Cashback world | Cashback – Враќање пари при секое купување

Најбараната Cashback Card во Македонија можете да ја добиете БЕСПЛАТНО ако се регистрирате преку нашиот сајт www.kukuriku.com.mk