ХИТЛЕРОВИОТ АНГЕЛ НА ЗЛОТО | Натприродна и мистична убавица создала основа за ужасно злосторство

1404

Ви пренесуваме страшна приказна за Марија Оршиќ!

За Марија Оршиќ со сигурност се знае малку; па дури и местото на раѓање е сомнително.

Според едни таа е родена во Загреб, други тврдат дека е родена во Виена, но сигурно е дека има хрватско потекло и како млада живеела во Австрија. Таткото Томислав бил архитект од Загреб, а мајката Сабине, Австријка од Виена, била балерина.

Само со сигурност се знае како таа подоцна пленела со својата ангелска убавина и продорен поглед. Сè друго е обвиткано со превез на мистерија, што таа самата го исткала.

Така, таа тврдела дека уште како на мало девојче, нејзината мајка ѝ кажала за напредната раса на луѓе од далечна галаксија кои доаѓаат на земјата за да се мешаат со луѓето на Земјата со цел да создадат супериорна раса.

И на датумот на раѓање таа изградила мит

Дури и нејзиниот датум на раѓање е значаен – таа е родена, се тврдело, на 31 октомври 1895. година, на самата Ноќ на вештерките. Денес можеме да го гледаме само како американски празник (иако Црквата го сфаќа многу посериозно и пострашно), но во време кога цветаат разни мистични, езотерични општества кои сакаат да се поврзат со древното знаење за изгубеното време, раѓање на праисториски келтски празник би било пресудно во создавањето на митот за жена која комуницира со повисоките сили.

А таа тврдела дека го прави токму тоа – велела дека уште од најраното детство имала натприродни способности и комуницирала со духови и дека била во контакт со вонземјани кои ќе го доведат германскиот народ до еден вид спас. Нејзините приказни за супериорните суштества од планетарниот систем околу ѕвездата Алдебаран кои го засадиле семето на цивилизацијата, колку и да звучеле фантастично, биле голема утеха за поразената Германија.

Нација која пред Првата светска војна живеела во растечка и моќна империја, по поразот, соочена со мизеријата на секојдневието и целосниот колапс на системот на вредности на кои била навикната, спремно се свртила кон минатото, мистицизмот или кон било што со што можела да се идентификува. Особено кога таквите приказни доаѓале од жена која го привлекува вниманието со натприродна убавина, продорни сини очи и долга руса коса.

Подемот на национализмот и окултизмот

Освен тоа, ништо од она што таа го кажувала не било нечуено. Таа жестоко се залагала за обединување на Германија и Австрија (што бил еден од плановите за германско обединување од почетокот на 19. век), идеја за супериорна нација и раса постоела многу порано, како и верувањата дека античките народи поседувале увид во изгубените тајни. А друштвото Thule, на кое таа му припаѓала, ќе било само едно од многуте окултни групи доколку не биле нацистите кои ги обликувале сите овие идеи во еден вид (и честопати контрадикторни) зелка на верување и го наметнале на нацијата на која и требало надеж по секоја цена.

Нејзината врска со нацистите се должи на Karl Haushofer, кој ја претставил на друштвото Thule. Поранешен генерал на германската царска армија, професор по геополитика и близок пријател на Rudolf Hess, во декември 1919. година наводно запознал две млади жени со натприродна убавина на собраните во колибата на Алпите во близина на Berhtesgaden. Едната од нив многу молчела, имала едвај 18 години и била запознаена со Zigrun, што е името на една од Valkire од нордиската митологија.

Другата жена била Марија Оршиќ. И двете имале исклучително долги коса собрана во опашки. Според нивното верување, таа долга коса им овозможила да дојдат во контакт со други димензии на постоењето. Тајното друштво Thule ги собрало Германците кои верувале во окултизмот, биле опседнати со потеклото, а нивната главна цел била да го пронајдат Tulu митска земја која ја спомнуваат античките географи. Но, додека во антиката верувале дека тоа е далечна вистинска земја на работ на светот, собраните во друштвото Thule биле убедени дека тоа е еден вид нордиска Атлантида – изгубена земја населена со познатата ариевска надраса.

Потрагата по антигравитационото летало и луѓето во утробата на Земјата

Со подоцнежниот подем на нацистите, општеството било формално распуштено, но главните актери на општеството биле и водачите на Третиот Рајх. А една од клучните луѓе била и Марија Оршиќ. Околу себе собрала група девојки кои, како што тврдела, биле со екстрасензорни способности како неа. Групата, која функционирала во Thule, била именувана како друштво Vril. Многу малку се знае за друштвото, кое наводно продолжило да работи дури и кога Thule бил формално укинат.

Jacques Bergier и Louis Pauwels пишуваат за него во книгата „Зора на волшебниците“, а го споменува и германски ракетен научник кој побегнал во САД во 1937. година, но како пример за „небулозно општество засновано на роман“ (конкретно, романот на Edwarda Bulwer-Lytton The Coming Race). Покрај воспоставувањето контакт со други димензии, било со вонземјаните Ариевци од Alderan или со супериорната раса за која се верувало дека живее во внатрешноста на Земјата, која всушност е шуплива, Mary’s Society Vril имало прилично практична цел – правење антигравитациско вселенско летало.

Затоа, покрај идеолошките поставки на нацистичкото движење, Марија Оршиќ и нејзиното друштво се поврзуваат со технолошкиот напредок на Третиот Рајх бидејќи таа тврдела дека добива пораки од други светови кои „даруваат технологија на Германците за да го прочистат светот“. Уште во време на војната почнале да кружат гласини за германските летечки чинии, па дури и сојузничкото воено разузнавање сериозно ги сфатило ваквите пилотски извештаи. Сепак, нацистичка Германија го развила првиот млазен авион и првите наведувани проектили.

Митот ја надмина Марија

Иако Третиот Рајх немал летечки чинии, Марија не добивала сигнали со нацрт ниту преку нејзината долга коса, па дури и во најфантастичната имагинација не може да се каже дека Земјата е шуплива и населена со напредна раса која сака нацисти на власт, на теоретичарите на завери фактите се пречка која лесно може да се заобиколи.

Затоа Марија, на која ѝ се изгубила секаква трага по војната, во повоениот период станала попозната од било кога.

Во 1992. година, една филоусташка веб-страница на која се продаваат „хрватски“ поштенски марки објави серијал со Марија Оршиќ.