Еве зошто комарците ги “напаѓаат” бремените жени

212

Здравствени експерти сметаат дека комарците на „касаат“ ои случаен избори, туку всушност преферираат одредени луѓе.

Според експертите, постојат неколку фактори кои одредени луѓе ги прават „пожелни за комарците“.

1. Бременост

Бремените жени издишуваат повеќе јаглерод диоксид, кој ги привлекува комарците. Тоа е загрижувачки, бидејќи вирусот Зика, кој го пренесуваат комарците, претставува сериозен ризик за вродени дефекти кај новороденчињата ако жените се заразат за време на бременоста.

2. Вежбање

По трчање надвор, очекувајте да добиете неколку каснувања од комарци. Тоа е затоа што инсектите се привлечени од млечната киселина. Тоа е соединение произведено по вежбањето, а комарците го сакаат.

3. Алкохол

Здравствените експерти сметаат дека алкохолот е атрактивен за комарците, бидејќи ја зголемува телесна температурата, што дополнително луѓето ги прави привлечни за убод на овие инсекти.

4. Крвна група

Според една студија, луѓето со 0 (нулта) крвна група имаат 83 отсто поголеми шанси да бидат каснати од комарци. Најмалку пожелни за комерците се луѓето со крвна група А.