Еве што ќе ви се случи ако јадете редовно јајца

417

Дали знаете дека јајцата се многу здрави и треба да бидат на вашето секојдневно мени?

Всушност, тие се лесен, разновиден и евтин извор на протеини. Исто така, тие се богати со амино киселини, антиоксиданти, и железо. Тие се многу корисна храна за целокупното здравје на човекот, што значи, 85 калории јајце содржи 7 грама мускулна маса која сакате да ја добиете.

Благодарение на тоа што содржат хранливи материи, јајцата се големи сојузници во процесот на губење на тежината. Сепак, кога купувате јајца, треба да бидете сигурни за нивното потекло. Јајцата треба да бидат органски. Не-органските јајца, пак, се полни со антибиотици, и хормони.

Погледнете ги 12те корисни причини поради кои мора почесто да почнете со конзумирање на јајца:

Намален ризик од срцеви заболувања

Лошото ниво на холестерол наречен ЛДП – штетен холестерол, може да ги оштети артериите кои пренесуваат крв од срцето на остатокот од телото. Откако ќе се појави штетниот холестерол, се таложи на ѕидовите на крвните садови, ја стеснува нивната проодност и предизвикува астериосклероза. Бројни студии покажуваат дека луѓето со мали, густи LDL честички се изложени на поголем ризик од срцеви заболувања отколку луѓето со големи честички. Според тоа, иако јајцата може да предизвикаат пораст на нивото на холестерол кај некои луѓе, истражувањата покажуваат дека конзумацијата на јајца помага честичките, всушност, да се менуваат од мали во големи, и на тој начин, доаѓа до намалување на ризикот од кардиоваскуларни проблеми.

Продолжува на страна 2