Еве како точно да измерите температура и одберете вистински термометар

3136

Зголемувањето на телесната температура е исто така знак за постоење на болест, воспалителен процес. Ни помага полесно да ја следиме болеста и има заштитна улога во организмот затоа што стимулира неспецифичен имунолошки одговор.

Треба да ја измериме температурата за полесно да откриеме дали е покачена, па иако може да биде непријатно, тоа е знак дека телото се бори против инфекцијата.

За мерење можеме да користиме разни видови термометри. Порано користевме жива, а денес користиме без жива т.е. со дигитални и инфрацрвени зраци. Почесто ја мериме температурата ректално кај доенчиња и мали деца, а под пазуви кај постари лица.

Малку покачена телесна температура се нарекува субфебрилна и тоа е температура што надминува 37 C. Зголемената телесна температура е температура повисока од 38 С. Над 39 C се многу високи температури. Ректално и во увото, се смета дека е малку покачена температура над 37,5 C, над 38,5 C значително покачена, додека над 39,5 C температурата е многу висока.

Кој термометар да се користи?

Дигитален термометар може да даде дури и најточни резултати и е најбрзиот начин за мерење на температурата. Тие се достапни за секого и задолжително прочитајте ги упатствата пред употреба.

Можете да го користите на три начини:

Орално

Ставете го под јазик, а методот се препорачува за сите постари од 4 години.

Ректален

Термометар нежно се става во ректумот и најчесто се користи за мерење на температурата кај бебињата кои не можат да го држат мирно во устата.

Пазуви

Ставете го под пазувите и држете неколку минути. Овој метод се смета дека е помалку сигурен кога станува збор за точни резултати, па можете да проверите со друго мерење на температурата во усната шуплина.

Не треба да користите стар термометар со жива токму затоа што содржи жива, тие ги имало претходно во секој дом и болница, но не даваат точни резултати и можат да бидат опасни доколку не се отстранат според препораките.

Како да се измери температурата со орален термометар?

Следете ги овие чекори:

 • Измијте ги рацете со вода и сапун
 • Користете чист и дезинфициран термометар
 • Не јадете и избегнувајте течности 5 минути пред да ја измерите температурата бидејќи тоа може да влијае на точноста на резултатите
 • Ставете термометар под вашиот јазик и држете ја устата затворена
 • Држете го на исто место 40 секунди
 • Извадете го и прочитајте ги вредностите
 • Термометрите главно имаат и звук што ве известува дека мерењето е завршено
 • Исплакнете го термометарот со топла вода и дезинфицирајте со алкохол и избришете го
 • Чувајте го на вообичаеното место за складирање

Користење на дигитален ректален термометар

 • Измијте го добро со вода и сапун
 • Ставете лубрикант на врвот на сензорот
 • Ставете го детето на креветот или над скутот
 • Нежно вметнете го термометарот во детето
 • Држете го детето мирно за да не се помести термометарот
 • Нежно отстранете
 • Исчистете го термометарот со вода и сапун.