Еден редок вид на рак ќе се појавува сé почесто, а мажите над 50 години се најмногу изложени на ризик

850

Посебно загрозена е машката популација, постара од 50 години.

Меѓу многуте различни видови на рак што ги добиваат луѓето, ракот на пенисот е еден од ретките. Сепак, научниците предупредуваат дека и овде работите се менуваат и се зголемува бројот на случаи. Тие дури предупредуваат дека бројот на случаи на рак на пенисот може да се зголеми за 77 проценти до 2050 година.

Посебно загрозена е машката популација, постара од 50 години. Бидејќи, како што истакнуваат, возраста е еден од главните ризик фактори за појава на рак на пенисот. Други фактори вклучуваат пушење, лоша хигиена на гениталиите и стеснета кожичка на врвот на пенисот. Интересно, ракот на пенисот е редок кај луѓето кои се обрежани веднаш по раѓањето.

Лекарите истакнуваат дека сквамозните клетки, кои се наоѓаат во кожичката на пенисот, се одговорни за повеќе од 90 проценти од случаите на рак на пенисот, а инфекцијата со хуман папиломавирус (HPV) е пронајдена во приближно половина од случаите на рак на пенисот.

Инфекцијата со HPV обично се наоѓа под површината на кожата, а во случај на инфекција на пенисот, тоа може да доведе до промени во текстурата и бојата на кожата (премалигни промени), развој на чиреви или брадавици на самото главче и под кожичката.

Дијагностицирањето на ракот на пенисот често доаѓа доцна бидејќи пациентите се чувствуваат непријатно и им е тешко да се решат да побараат медицинска помош. Многумина посегнуваат по различни креми и го одложуваат прегледот на лекар.

Откако ќе се дијагностицира, канцерогеното ткиво обично се отстранува со ласер или микрохирургија, понекогаш во комбинација со хемотерапија или радиотерапија. Во најлошите случаи се јавува ампутација на пенисот.

Неодамнешниот извештај откри дека Бразил е земја со една од највисоките стапки на ампутации на пениси во светот. Во просек по двајца од нив ампутираат дневно.

Лекарите посочуваат дека еден од начините за намалување на ризикот од рак на пенисот е вакцинацијата против HPV, која веќе дава добри резултати во намалувањето на бројот на заболени од рак на грлото на матката кај жените. Но, ако ракот навистина се развие, нови пристапи за третман, како што се користење на прилагодени Т-клетки (тип на клетки на имунолошкиот систем) кои ги напаѓаат клетките инфицирани со HPV или имунотерапија може да ја подобрат состојбата на пациентот и да ја олеснат борбата против ракот.

Извор: The Conversation