Две бебиња Dinosaur пронајдени во фосил од Tyrannosaur, откриваат нов начин на кој овие древни предатори ги хранеле | Фото

345

Младите Tyrannosaurи имале сосема поинаков начин на исхрана, бидејќи не биле подготвени да нападнат плен тежок неколку тони, истакнуваат научниците.

Остатоците од две бебиња диносауруси се откриени во фосилот на Tyrannosaur стар 75 милиони години, што фрла нова светлина врз променливата исхрана на овие древни предатори.

Според една студија објавена во списанието Science Advances, задните екстремитети на два мали диносауруси слични на птици наречени Cytipes биле пронајдени под ребрата на млад Gorgosaur, близок роднина на Tyrannosaur rex.

Авторите на студијата велат дека откритието сугерира дека младите Gorgosaurи ловеле мали, млади Dinosaurи, додека претходните фосилни докази сугерираат дека возрасните Gorgosaurи напаѓале и јаделе многу големи тревопасни Dinosaurи кои живееле во стада.

Д-р Darla Zelenitsky, еден од водечките научници во студијата, изјави за Би-Би-Си дека откритието е цврст доказ дека Tyrannosaurите драстично ја промениле својата исхрана додека растеле.

Д-р Darla Zelenitsky и д-р Francois Therrien со целосниот фосил на Tyrannosaur

Сега знаеме дека овие тинејџери (Tyrannosaur) ловеле мали, млади Dinosaurи. Тие помали, незрели Tyrannosaurи веројатно не биле подготвени да нападнат група Dinosaurи со рогови, каде возрасните тежеле илјадници килограми, објаснува таа.

Фосилот првично е откриен во канадската Alberta Badlands во 2009 година, но е закопан во карпа и биле потребни неколку години за да се подготви за проучување.