Дали имате висок крвен притисок? Ова се важни правила што треба да се следат

392

Хипертензијата е тивка глобална епидемија која погодува повеќе од 1,3 милијарди луѓе во светот, а речиси половина од нив не ни знаат дека нивниот крвен притисок е висок.

Оние кои знаат дека имаат висок крвен притисок можат да преземат три чекори за да ја задржат својата состојба под контрола и да го намалат ризикот од срцеви заболувања.

1. Вежбајте, избегнувајте сол, не пушете

Вообичаените совети за здрав начин на живот се удвојуваат ако сакате да избегнете срцев удар, деменција, откажување на бубрезите и други здравствени состојби кои можат да бидат предизвикани од занемарен крвен притисок.

Ова значи многу вежбање, урамнотежена исхрана, малку сол и живот без цигари. Здравиот начин на живот исто така ќе ви помогне да ја намалите потребата од лекови за крвен притисок.

Спортовите на издржливост, како што се возење велосипед, пешачење или пливање се најдобри, идеално барем три пати неделно по 30 до 45 минути.

Најдобро е да се избегне прекумерно оптоварување на кардиоваскуларниот систем. На пример, ако одите на трчање, обидете се да не спринтувате до точка каде што тешко дишете.

2. Редовни проверки

Ако знаете дека имате висок крвен притисок, треба редовно да го мерите, на пример еднаш неделно или секој месец. Најдобро е да разговарате за ова со вашиот лекар.

При мерење дома, вредностите обично се пониски отколку кај лекарите. Тоа е затоа што многу луѓе во канцеларија се помалку вознемирени, што предизвикува зголемување на притисокот.

Запишувањето на вредностите во дневник или апликација е добра идеја. Дури и ако се чувствувате добро како пациент со хипертензија, вашиот лекар сепак треба периодично да го мери вашиот крвен притисок, на пример на секои шест месеци.

3. Не престанувајте да ги земате вашите лекови

Лековите треба да се земаат точно како што е пропишано од лекарот. Ова значи дека дури и ако се чувствувате добро, не треба да ја намалувате дозата – барем не без зелено светло од вашиот лекар.

Секој што зема АКЕ инхибитори, сартани или диуретици треба редовно да ги проверува функцијата на бубрезите и нивото на калиум. Тоа е затоа што овие лекови кои се користат за лекување на висок крвен притисок може да ги оштетат бубрезите.

Експертите за здравје на срцето советуваат скрининг еднаш пред да започнете со терапијата, четири недели потоа, по три месеци и потоа на секои шест месеци.