Древниот Индијански кодекс на етика – “Негативните мисли предизвикуваат болести на умот, телото и духот!”

523

11. Природата не е наша, таа е дел од нас. Таа е наше Свето семејство.

12. Децата се семе на иднината. Направете љубов во нивните срца и залевајте ги со мудрост и учења за животот. Додека растат, дајте им место да тастат.

13. Избегнувајте ранување на други срца. Отровот и болкта ќе ти се вратат.

14. Бидете искрени во секое време. Искреноста е тест за наследство и конзистентност во овој универзум.

15. Држете се себе во рамнотежа. Своето умно Јас, Духовното Јас, Емоционалното Јас, и Телесно Јас. Сите треба да бидат подеднакво силни, чисти и здрави. Зајакнете го телото за да зајакне умот. Растете богато во духовноста за да излечите емоционални рани.

16. Донесете свесна одлука, како што сакам и каков ќе бидам, како ќе постапувам и ќе се справам со моите дела. Бидете одговорни за вашите акции.

17. Почитувајте ја приватноста и личниот простор на другите. Не чепкај те во туѓа сопсвеност, особено во светите и духовните реликвии. Тоа е забрането.

18. Бидете првенствено чесни према себе. Не можете да бидете внимателни и да им помогате на другите ако не сте внимателни према себе и не си помогнете прво себе.

19. Почитувајте ги другите религии. Не ги присилувајте другите да веруваат во твојата.

20. Споделете ја својата среќа. Споделете и учествувајте во давање милост.